Nurmijärvi keskittää lukio-opetuksen Kirkonkylään – yli 60 vuoden perinne katkeaa Rajamäellä

Koulutus: Rajamäen toimipiste lakkaa muutaman vuoden kuluessa.

Rajamäen lukio on toiminut syksystä 2020 lähtien väistötiloissa. Opetus jatkuu toistaiseksi niissä, kunnes lukio keskitetään Kirkonkylään. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven lukion Rajamäen lukiotoimipisteen pihalla oli torstaina hiljaista, kun lukiolaiset opiskelevat nyt etänä koronatilanteen vuoksi.

Mutta vielä hiljaisempaa on muutaman vuoden päästä, kun lukion toimipiste lakkaa Rajamäellä.

Kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona tiukan äänestyksen jälkeen, että Nurmijärven kunta tarjoaa jatkossa kunnallista lukio-opetusta yhdessä Nurmijärven lukion toimipisteessä Kirkonkylässä. Lisäksi Klaukkalassa toimii yksityinen Arkadian yhteislyseo.

Käytännössä päätös tarkoittaa Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen sulkemista ja lukio-opetuksen lakkaamista Nurmijärven kolmanneksi suurimmassa taajamassa.

Rajamäen lukion säilyttämisen puolesta pitkään taistelleet Pro Rajamäki -työryhmän aktiivit olivat pettyneitä, järkyttyneitä ja tyrmistyneitä valtuuston päätöksestä.

Rajamäellä lukiota on ehtinyt käydä useampi sukupolvi, sillä kaikkiaan lukio-opetusta on järjestetty siellä reilut 60 vuotta.

Vielä ensi kevään yhteishaussa lukioon hakevat ehtivät suorittaa lukio-opintonsa kokonaisuudessaan Rajamäellä, mutta lähivuosina lähilukiota ei omassa taajamassa ole.

Työryhmä harmittelee sitä, että ”Rajamäen lukio ja nuoret, Rajamäen kylä, itse asiassa koko pohjoinen alue, uhrataan siksi, että saadaan Kirkonkylään keskitetty lukio siinä toivossa, että sinne sitten hakeudutaan koko kunnan alueelta ja vielä kunnan ulkopuoleltakin sankoin joukoin”.

– Perusteluna päätökselle painotettiin ennen kaikkea laajempaa kurssitarjontaa, jota itse asiassa vain harvat havittelevat. Ja Rajamäen lukiolaiset ilmaisivat olevansa tyytyväisiä omaan tuttuun ja turvalliseen kouluunsa eivätkä kaipaa suurempaa lukiota.

– Keskitetyn lukion kannattajat esittivät ajattelevansa koko kunnan nuorten parasta. Tämä kuulostaa hurskastelulta, sillä ajaessaan eteläisen ja keskisen alueen ”parasta” nämä 27 valtuutettua samalla hankaloittavat pohjoisen alueen opiskelijoiden lukiopolkua sekä aiheuttavat vahinkoa Rajamäen kasvulle ja kehitykselle, Matti Luokola, Tuija Tuominen-Peltola ja Maija Liisa Anttila toteavat.

Valtuuston päätös asiasta oli odotetun tiukka. Lopullisessa äänestyksessä 27 valtuutettua asettui Kirkonkylään uudisrakennukseen keskitettävän lukion kannalle, kun taas 24 valtuutettua olisi halunnut jatkaa kahden toimipisteen mallilla.

Asiasta käytiinkin runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan noin kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan puheenvuoroista oli kuultavissa, että kyseessä on monisäikeinen asia ja päätös oli kimurantti ja jopa tunteita herättävä.

– Demokratiassa äänestäminen on kuitenkin tapa ratkaista vaikeatkin asiat. Palveluverkkoprosessin vuorovaikutteisuus sai valtuutetuilta kiitosta, mikä kannustaa jatkamaan ja kehittämään avointa vuoropuhelua kuntalaisten kanssa entisestään, Mäkelä kommentoi.

Täysin konkreettisesti sitä ei ole vielä tiedossa, mitä valtuuston päätös tarkoittaa, mutta nyt viranhaltijat ryhtyvät valmistelemaan erilaisia vaihtoehtoja Kirkonkylään keskitettävästä lukiosta.

Niin lukion toimipisteen sijainti, rahoitus- kuin rakentamistapa täsmentyvät vasta suunnitelmien ja kustannuslaskelmien valmistuessa.

Moni on jo pohtinut mihin asti lukiota voi Rajamäellä käydä, mutta se on vielä avoinna. Kunnan mukaan ainakaan ensi kevään yhteishaussa Rajamäen toimipisteeseen hakeutuvien oppilaiden koulunkäyntiin lukion keskittämisellä ei ole vaikutusta.

Myös uuden lukion koko ja sijainti keskusteluttavat, koska nyt tehdyssä linjauksessa sitäkään ei ole lyöty lukkoon. Uuden lukion sijaintia on hahmoteltu palveluverkkotyön aikana alustavasti, ja kunnalle lukiopäätöksen pohjatyötä tehnyt hankesuunnittelutyöryhmä on esittänyt hankesuunnitelmassaan, että jos uudisrakennukseen keskitettävän lukion ratkaisuun päädytään, niin lukio sijoitettaisiin Kirkonkylään Toreeninmäelle purettavan Kirkonkylän päiväkodin paikalle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty (kok.) kertoi kuitenkin NU:lle kunnanhallituksen esityksen lähtevän siitä, että e nsimmäiseksi olisi tutkittava, pystyykö keskitetyn lukion tarvitsemat lisätilat rakentamaan Nurmijärven Yhteiskoulun yhteyteen, kun koulun vanhimpia osia korvataan uusilla.

Myös se kävi ilmi, että kunnanhallituksen esittämän – ja valtuuston nyt vahvistaman – keskitetyn lukioratkaisun takia ei tarvitse siirrellä alakoululaisia, vaan NYK:n paikalla jatkaisivat yläkoulu ja lukio.

Muu palveluverkko palautettiin valmisteluun

Muiden koulujen osalta palveluverkkotyö jäi vielä tässä vaiheessa kesken, koska lukiota lukuun ottamatta muut päätökset jouduttiin palauttamaan valmisteluun. Syynä tähän oli se, että esiin nousi kysymys valtuuston toimivallasta suhteessa sivistyslautakuntaan.

Hallintopäällikkö Katja Vuorinen kertoo NU:lle, että kunnan toimivaltarajat on määritelty hallintosäännössä eikä valtuusto voi käyttää toimivaltaa, joka on määritelty hallintosäännössä sivistyslautakunnalle.

– Palveluverkkosuunnitelman osalta täytyy vielä tarkentaa noita toimivaltakysymyksiä siten, että valtuustossa tehtävillä esityksillä ja päätöksillä ei rajata opetustoimen järjestäjän päätösvaltaa opetustoimen käytännön järjestämisen osalta, Vuorinen kertoo.

Perusteluita puolesta ja vastaan

Lukiopäätöksestä ei ollut yksimielisyyttä, vaan niin keskittämisen kuin hajautetulla mallilla jatkamisen puolesta esitettiin useita argumentteja.

Hajautetun lukion kannalla olleet valtuutetut epäilivät, että lukion keskittäminen Kirkonkylään tulee heikentämään Rajamäen elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta. Moni epäili, että Rajamäen nuoret hakeutuvat mieluummin Hyvinkäälle kuin Kirkonkylään.

Myös sitä pelättiin, että pienen lähilukion poistuessa moni jättää lukion käymättä ja syrjäytyneisyys voi lisääntyä.

Useissa puheenvuoroissa esitettiin huoli myös keskiarvorajojen nousemisesta suhteessa nykyiseen ja paikkojen riittävyydestä ylipäänsä, kun lukio toimii yhdessä toimipisteessä. Vielä ei ole tiedossa, montako opiskelijaa uuteen lukioon lopulta otetaan, mutta tähän mennessä on puhuttu keskisuuresta lukiosta.

Keskitetyn lukion puoltajat kokivat puolestaan päätöksen niin, että nyt lukion kurssitarjonta paranee ja nuorilla on paremmat mahdollisuudet kehittää taitojaan ylioppilaskirjoituksia ja jatko-opintoja varten.

Kurssitarjonnan lisäksi painotettiin laadukasta opetusta sekä lukiolaisia varten suunniteltuja käytännöllisiä ja monipuolisia tiloja. Sitä kautta lukion koettiin lisäävän koko Nurmijärven houkuttelevuutta, kun lyhyen matkan päässä monesta kylästä on yksi isompi lukio.

Päättäjät kertoivat päätökseensä vaikuttaneen myös sen, että Arkadian lukiossa keskiarvovaatimukset ovat koko ajan nousseet, eivätkä sinne kaikki halukkaat pääse. Siksi eteläisen alueen nuorille haluttiin tarjota lyhyen matkan päästä toinen potentiaalinen opiskelupaikka kohtuu matkan päästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut