Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koululaisten maskien käyttämättömyys huolettaa – ruokailun jonotuksissa ja välituntisiirtymisissä koronaohjeistukset eivät toteudu

Nurmijärven Uutisiin on tullut huolestuneita yhteydenottoja perusopetuksen lähiopetuksen korona-altistumisiin liittyen.

Nurmijärven peruskouluissa on todettu joulukuun aikana kuusi koronatartuntaa. Lisäksi yksi tartunta todettiin lukiossa.

Uusimmasta tartunnasta ja altistumisista tiedotettiin perjantaina Isoniitun koulun osalta. Kyseessä oli kolmas koronatartunta Isoniitun koulussa vajaan viikon sisällä. Keusoten mukaan Isoniitussa on kuitenkin määrätty altistumisen vuoksi karanteeniin vain muutama henkilö, koska kouluissa on käytetty kasvomaskeja.

Nurmijärven kunta ja Keusote ovat antaneet yläkoululaisille vahvan suosituksen maskin käytöstä koulussa, mutta alakoulun oppilaita suositus ei koske.

Nurmijärven Uutisiin yhteyttä ottaneet lukijat ihmettelevät altistuneiden vähäistä määrää, koska heidän mukaansa kouluissa ollaan ilman maskia lähes kolmasosa siellä vietettävästä ajasta. Yhteydenottajat ovat huolissaan siitä, että etenkin ruokailussa ja välitunneille siirryttäessä kohtaamisia tulee muidenkin kuin oman ryhmän oppilaiden kanssa, ja näissä tilanteissa kouluissa ei käytetä maskeja.

Lukijat arvelevat, että mahdollisesti koronalle altistuneita olisi täten muitakin kuin karanteeniin määrätyt.

Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkosen mukaan karanteeniin määrätään aina henkilöt, jotka ovat olleet tartunnan saaneen välittömässä läheisyydessä yhteenlaskettuna 15 minuutin ajan.

– Yksittäisten tartuntojen löytyminen ei tee koulunkäynnistä mahdotonta muille oppilaille, Laitinen-Parkkonen sanoo.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvonen ja opetuspäällikkö Kati Luostarinen kertovat, että yleisesti maskin käyttämiseen on yläkouluissa vahva suositus, mutta kouluilla ei ole valtuuksia pakottaa ketään sen käyttämiseen.

– Suositusta vahvistetaan tarjoamalla oppilaille heidän koulupäivänsä aikana tarvitsemat maskit sekä visiirejä niille oppilaille, jotka eivät voi käyttää maskeja terveydellisistä syistä. Maskien käytöstä muistutetaan säännöllisesti ja muutenkin pyritään huolehtimaan siitä, että oppilaat noudattavat koulujen hygieniaohjeita.

Miksi ruokaa jonottaessa maskeja ei sitten käytetä?

– Ruoan ottamisen jälkeen kädet tulisi pestä maskia poistettaessa, mikä lisää tarpeetonta liikkumista ruokasalissa sekä ruokailuun käytettävää aikaa. Ruokailua on jo nyt väljennetty porrastamalla sekä poistamalla käytöstä osa paikoista. Ruokailun porrastaminen tätä enemmän ei ole mahdollista, Hirvonen ja Luostarinen kuvaavat.

Entä välitunnit, miksi välitunnilla ulkoillessa ja välitunnille siirryttäessä koulun käytävillä ei käytetä maskeja?

– Kouluissa on erilaisia käytänteitä sen suhteen, missä vaiheessa maskit riisutaan pois ja puetaan päälle välituntisiirtymissä. Lähtökohtaisesti oppilaat ovat siirtymissä niin lyhyen ajan kontaktissa keskenään, että terveysviranomaisten määrittelemä altistumisen vähimmäisaika (15 min) välituntisiirtymissä ei täyty.

Hirvonen ja Luostarinen myöntävät, että vaikka kaikkia ylimääräisiä ryhmien välisiä kontakteja pyritään välttämään, niin kauan kuin kaikki oppilaat ovat koulussa yhtä aikaa, eri ryhmien kohtaamisilta ei voida kokonaan välttyä.

Heidän mukaansa tilannetta voisi muuttaa vain siirtymällä osittaiseen etäopetukseen.

– Tämä ei kuitenkaan ole koulun tai opetuksen järjestäjän päätettävissä, vaan päätös tehdään yhteistyössä tartuntatautiviranomaisen kanssa. Nurmijärven tautitilanne ei ole syyslukukaudella ollut sellainen, että tartuntatautiviranomainen olisi ohjeistanut etäopetukseen siirtymiseen.