Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jennalta tärkeä vinkki joulusiivoukseen – puhdista myös tämä usein unohdettu paikka

Joulusiivouksen tekeminen saatta olla monelle vuoden ykkösjuttu – ainakin stressin määrällä mitattuna. Motivaatiota huolellisen siivouksen tekemiseen voi lisätä tieto, kodin viihtyisyyden lisäksi myös oma hyvinvointi voi parantua.

Joulusiivousta tehdessä katse kannattaa nostaa lattianrajasta ja pöytien pinnoista myös hiukan ylemmäs. Jos näkee pölyä ilmanvaihtoventtiilin ympärillä, on aika toimia, sanoo rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku tiedotteessa.

Hänen mukaansa ilmanvaihdon putsauksen laiminlyönti vaikuttaa asunnon sisäilmaan ja sitä kautta ihmisten hyvinvointiin.

– Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-4 kertaa vuodessa. Jos näin ei toimi, niin sisäilmasta tulee helposti tunkkainen ja se alkaa seistä. Se puolestaan vaikuttaa asumismukavuuteen ja asukkaan hyvinvointiin, joten ehdottomasti ei kannata jättää tätä osaa kodista huoltamatta, vaikka siihen ei arjessa ehkä kiinnitä niin paljon huomiota, Hakku sanoo tiedotteessa.

Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Älä laita tätä ainetta missään nimessä astianpesukoneeseen: "Voi pahimmillaan rikkoa"

Näin putsaat ilmavaihtosi itse:

1. Ensin kannattaa aina tutustua huolellisesti huolto-ohjeeseen ennen urakan aloittamista.

2. Tämän jälkeen on aika aloittaa poistoilma- ja tuloilmaventtiilien puhdistus. Tuloilmaventtiili sijaitsee yleensä esimerkiksi makuuhuoneessa tai olohuoneessa ja sen tunnistaa siitä, että etupaneelissa on paljon reikiä. Poistoilmanvaihtoventtiili puolestaan on pyöreä ja sijaitsee yleensä esimerkiksi WC-tiloissa tai keittiössä.

– Poistoilmaventtiiliä puhdistaessa irrota aluksi venttiili kiertämällä venttiilin ulkoreunaa vastapäivään. Puhdista se sen jälkeen vedellä, miedolla pesuaineella ja tiskiharjaa apuna käyttäen. Älä missään nimessä koske venttiilin keskiosaan, koska se muuttaa venttiilin säätöjä. Puhdista venttiilikanavan aukko imuroimalla ennen kuin laitat venttiilin takaisin paikoilleen, Hakku opastaa tiedotteessa.

3. Tuloilmaventtiiliä puhdistaessa puhdista venttiili huolellisesti imurilla ulkopuolelta. Lisäksi voit myös pyyhkiä ulkopuolelta kostealla liinalla.

4 .Hakku kehottaa pyytämään ammattilaisen apuun siinä vaiheessa, jos huomaa muuttaneensa vahingossa ilmanvaihtoventtiilin säätöjä. Ammattiapua kannattaa pyytää myös paikalle, mikäli huomaat kanavan olevan nuohoamisen tarpeessa. Kanavat kannattaa Hakun mukaan nuohota 5-10 vuoden välein.

Haluatko säästää sähköä? Muista tämän keskeisen kodinkoneen säännöllinen puhdistus

Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä

Kasvomaskia ehdotettu vuoden turhakkeeksi – kuumottavampi kapistus kaappasi ykkössijan