Uudenlaisia asuntoja suunnitteilla Kirkonkylän keskustaan – grillikioski, päiväkoti ja vanhoja toimitiloja puretaan

Kaavoitus: Vanhan sähkölaitoksen alue osoitetaan asuinrakentamiseen.

Havainnekuva vanhan sähkölaitoksen alueelle kaavaillusta townhouse-tyyppisestä pientalorakentamista. Talot sijoittuvat nykyisen yksityisen päiväkodin, parkkipaikan ja grillikioskin paikalle. Valkoisena näkyvät vanha terveystalo ja vanha sähkölaitoksen johtajan asunto säilytetään. -
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Kirkonkylän keskustassa sijaitsevalle vanhan sähkölaitoksen alueelle rakennetaan tulevaisuudessa uusia asuntoja.

Punamullantien, Pratikankujan ja Krannilanpolun välisellä alueella on käynnissä asemakaavamuutos, jossa alue osoitetaan pääosin asuinrakentamiseen. Alueelle on kaavailtu kahta kerrostaloa ja townhouse-tyyppistä pientalorakentamista.

Asemakaavan muutosluonnoksen mukaan alueella tällä hetkellä sijaitsevat vanha pesula laajennussiipineen, yksityinen päiväkoti ja grillikioski puretaan uuden rakentamisen tieltä. Purkamisen aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Nykyisistä rakennuksista tyhjillään oleva vanha sähkölaitoksen johtajan asunto Krannilanpolulla ja vanha terveystalo Pratikankujan ja Punamullantien risteyksessä säilytetään. Rakennukset aiotaan tulevaisuudessa myydä.

Nurmijärven kunta aikoo järjestää alueella kaksi tontinluovutuskilpailua suunnitteluvaraushakumenettelynä.

Toinen kilpailuista koskee asemakaavan luonnosvaiheessa asuinkerrostalojen korttelialueeksi esitettyä kohdetta, johon liittyy myös pysäköintialue eri tontilla. Suunnittelualueen koko on noin 6500 neliömetriä.

– Kerrostalot olisivat viisikerroksisia ja sijaitsevat suunnitelman mukaan Punamullantien varressa kulmittain, varjostaen näin olemassa olevia asuinrakennuksia mahdollisimman vähän. Alueen kaavamääräyksissä on lisäksi erityisesti huomioitu autopaikkojen riittävyys, Nurmijärven kunnan kaavoitusarkkitehti Katri Peltoniemi kertoo suunnitelmasta.

Toinen kilpailuista koskee asuinpientalojen korttelialuetta, johon on suunniteltu townhouse-rakentamista eli kytkettyjä kaupunkiomakotitaloja. Suunnittelualueen koko on noin 3300 neliömetriä.

– Toteutus eroaa perinteisistä kytketyistä taloista tai rivitaloista siten, että talot eivät välttämättä muodosta perinteisiä taloyhtiötä, vaikka niillä onkin yhteisiä seiniä.

– Rakentajat siis omistavat oman osuutensa toteutuksesta itse ja päättävät siten yksityiskohdat ja toteutuksen vapaammin kuin yhtiömuotoisessa toteutuksessa. Asuntojen tilaratkaisut, pohjapiirrokset ja julkisivut voivat poiketa toisistaan ja muodostaa näin vaihtelevaa taajamakuvaa. Asuntojen toteutus voi kuitenkin olla osittain yhtiömuotoinen, täysin toisista riippumaton tai esimerkiksi ryhmärakentamistyyppinen. Tämä tarkentuu, kun yhteistyökumppani on tiedossa, Peltoniemi havainnollistaa.

Peltoniemen mukaan townhouse-toteutuksen keskeinen idea on osoittaa pieniä rakennuspaikkoja erinomaisella ja keskeisellä sijainnilla rakentajille, jotka haluavat päättää asumistaan koskevista ratkaisuista itsenäisesti, mutta eivät tarvitse perinteistä suurta tonttia asuntonsa ympärille.

Vastaavaa townhouse-rakentamista ei ole vielä muualla Nurmijärvellä.

– Haluamme mahdollistaa tällä erinomaisella paikalla omakotimaisen rakentamisen, mutta sovitettuna kuitenkin keskustaan, Nurmijärven kunnan yleiskaavapäällikkö Anita Pihala jatkaa.

Kaikkiaan alueelle on kaavailtu noin 70 kerrostaloasuntoa ja noin 10–15 townhouse-asuntoa.

Tontinluovutuskilpailussa etsitään parasta konseptia täydennysrakentamiselle. Kunnan toiveissa on löytää kilpailun avulla molemmille kohteille kumppani, jonka kanssa yhteistyössä edistetään asemakaavan muutosta.

– Haluamme kumppanit jo tässä vaiheessa mukaan, jotta saisimme turvattua sen, että kohteet myös toteutuisivat ripeästi ja vastaisivat kaavallisesti rakennusyhtiöiden tarpeita.

Kilpailu toteutetaan ensi keväänä. Hakuaika on 1,5–2 kuukautta.

Tontinluovutuskilpailujen voittajat valitsee kunnanhallitus. Tontit luovutetaan voittajille asemakaavan hyväksymisen ja voimaantulon jälkeen. Tontin luovutushinta määritellään myöhemmin.

Alustavan suunnitelman mukaan alueen asemakaavaehdotus tulisi nähtäville syksyllä 2021 ja asemakaava hyväksyttäisiin valtuustossa alkuvuodesta 2022.

Tämän jälkeen voisi alkaa alueen rakentaminen. Nopeita muutoksia katukuvaan ei kuitenkaan ole luvassa.

– Me tietysti toivomme, että rakennusyhtiö lähtisi mahdollisimman pian kaavan hyväksymisen ja tontin luovuttamisen jälkeen rakentamaan kohdetta, Pihala sanoo

Vanhan sähkölaitoksen alue

Sijaitsee Kirkonkylän torin länsipuolella, Punamullantien, Pratikankujan ja Krannilanpolun välisellä alueella. Pinta-ala noin 1,2 hehtaaria.

Suunnittelualueen tontit ovat kunnan omistuksessa.

Alueelle on kaavailtu kahta kerrostaloa ja townhouse-tyyppistä pientalorakentamista.

Vuonna 1936 valmistunut vanha sähkölaitoksen johtajan asunto ja vuonna 1947 valmistunut vanha terveystalo säilytetään. Muut rakennukset puretaan.

Nurmijärven Sähkö toimi alueella 1980-luvun puoliväliin asti. Muutto Punamullantieltä nykyiselle paikalle Kauppanummentielle alkoi loppuvuodesta 1985.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut