Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluolut tulee nyt Nurmijärveltä – viljelijä Outi Rauta on mielissään, kun suomalaisia viljelijöitä nostetaan esille

Ainakin yksi joulunviettoon liittyvä asia on Grannin tilalla Palojoella varma – joulupöydässä on tarjolla Koffin Jouluolutta.

– Totta kai me juodaan silloin tilan omaa olutta, sanoo viljelijä Outi Rauta.

Grannin tila valittiin tänä vuonna 13. kertaa valmistettavan pellolle jäljitettävän Jouluoluen mallasohran viljelijäksi. Viljelijä valittiin mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä.

Ensimmäistä kertaa Outi Rauta maistoi oman tilansa Jouluolutta elokuussa.

– Onhan sen aina tiennyt, että tilan mallasohra menee oluen valmistukseen. Nyt päällimmäisenä oli ajatus, että juuri tässä pullossa on meidän tilalla tuotettua mallasohraa, Rauta iloitsee.

– On mieltä ylentävää ja hienoa, että suomalaisia tiloja ja viljelijöitä nostetaan esille. Tietyltä tilalta tulevan mallasohran pitäminen erillään muista raaka-aineista koko tuotantoprosessin ajan vaatii oluen valmistajalta paljon työtä. Sillä tavalla pystytään näyttämään kuluttajille koko prosessi pellolta pulloon asti, hän jatkaa.

Toivomukseni on, että ostettaisiin kotimaista.

Viljelijä Outi Rauta

Outi Rauta kiittelee sitä, kuinka kovasti kotimaista ruoantuotantoa tällä hetkellä arvostetaan.

– Viljelijän palkkapussissa se ei näy, mutta jospa asia on paranemaan päin, hän sanoo.

Ruokaturvallisuus on Raudalle tärkeä asia. Hän muistuttaakin kuluttajia siitä, että Suomessa tuotettu ruoka sisältää vähemmän antibiootteja ja on salmonellavapaata ulkomaiseen verrattuna.

– Toivomukseni on, että ostettaisiin kotimaista, niin rahakin jää Suomeen.

Grannin tilalla on viljelty mallasohraa 70-luvulta lähtien. Lisäksi tilalla kasvatetaan mallasvehnää ja hernettä, tänä vuonna myös syysvehnää. Tilalla on myös kenttäsaha, jolla tehdään sahatavaraa pääasiassa oman metsän puista ja jonkin verran sahataan rahtisahausta. Lisäksi myydään polttopuita.

Jouluoluen mallasohran viljelijäksi valitsemista edelsi Viking Maltin auditointi sekä Baltic Sea Action Groupin tilan Itämeri-ystävällisyyttä koskeva arviointi. Grannin tila on mukana myös Vantaanjoen kipsisakkahankkeessa.