Joulukuussa jo viisi menettänyt henkensä hukkumalla jäihin – vielä ei ole aika lähteä jäälle

Vaaditaan viisisenttinen teräsjää, jotta jää kantaa jalankulkijan. Mieluummin jäätä saisi olla sitäkin enemmän. Jään paksuus tulee selvittää koko siltä alueelta, jossa liikutaan. Mia Lagström

Riikka Laine, Mia Lagström

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotietojen mukaan joulukuussa on jäihin vajoamisen seurauksena hukkunut ainakin 5 ihmistä.

SUH varoittaakin sen vuoksi heikoista jäistä.

Jäätilanne vaihtelee pohjoisen ja etelän välillä. Vaikka meri ja isot järvet ovat vielä auki, on Suomessa pienempiä vesistöjä, jossa sen sijaan on jo nautittu jäällä liikkumisesta.

– Toistaiseksi jäälle lähtöä on vielä syytä harkita tarkkaan. Vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella. Jäällä liikkumista tulisi välttää ennen kuin on täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Suomen ympäristökeskus mittaa jään paksuutta 47 järvellä ympäri Suomen.

– Nyt ei ole oikea hetki lähteä jäälle liikkumaan. Vielä kun on luvattu plussaa, ei jäätä pääse muodostumaan. Kannattaa odotella kunnon pakkaskelejä, suosittelee hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tällä hetkellä järvet ovat suhteellisen kylmiä, joten jäätilanne voi muuttua nopeasti. Pulkkasen mukaan vaaditaan kuitenkin useampi päivä, että lämpötila on reilusti pakkasen puolella ja että on tyyntä ennen kuin teräsjäätä alkaa muodostua.

– Tuulitilanne vaikuttaa jään muodostumiseen oleellisesti. Vaikka olisi reilusti pakkasella, mutta jos on tuulista ja myrskyisää, ei jääpeitettä pääse muodostumaan.

Vaaditaan vähintään viisi senttiä teräsjäätä, että jää kantaa ihmisen.

– Mielellään enemmänkin, Pulkkanen korostaa.

Jään paksuus vaihtelee vuosittain paljon. On myös mahdollista, ettei järven kokonaan peittävää jääkerrosta muodostu koko talvena.

– Viime vuosi oli hyvä esimerkki siitä. Etelä-Suomessa oli viime vuonna useita järviä, joihin ei muodostunut koko järven peittävää jääkerrosta. Rannat, lahdet ja varsinkin selkävedet jäätyivät ja sulivat vuoronperään. Kun saatiin koko järven peittävä jää, suli se osittain seuraavan lauhan jakson aikana, Pulkkanen kertoo.

Kapeiden salmien virtapaikkoihin ei tule jäätä muutenkaan kuin kovilla pakkasilla. Muita heikkojen jäiden paikkoja ovat karikot, niemen kärjet, suistot sekä äkkijyrkkien rantapenkereiden vierustat. Jää on petollisen heikkoa myös viemäreiden, laitureiden, siltojen ja kaislikkojen läheisyydessä. Kannattaa myös muistaa, että syvänne jäätyy hitaammin kuin ympärillä oleva matala vesi.

Koska jään paksuus voi vaihdella paljon jopa lyhyellä matkalla, on jään paksuus varmistettava koko sillä alueella, jossa liikkuu. Erityisen varovainen kannattaa olla, jos on jäällä potkukelkalla, joka liikkuu lyhyessä ajassa pitkän matkan, kuten myös pyörä ja sukset.

Turvallisesti jäällä

Jäällä olisi hyvä kulkea aina yhdessä kaverin kanssa.

Jäänaskalit ovat vähimmäisvarustus, ja niiden tulee olla kaulalla, ei repun uumenissa. Ilman apuvälinettä itsensä kiskominen vedestä jäälle on mahdotonta. Kätevä apuväline on myös metallipäinen jääsauva, jolla voi kokeilla jään paksuutta.

Jos jäällä liikkuu paljon, on kuivapuku hyvä hankinta. Se pitää kuivana ja kelluttaa hieman. Puvun avulla voi selviytyä kylmässä vedessä tunteja, jos alla on lämmintä vaatetta. Reppu toimii kätevänä kellutusvälineenä, jos repussa olevat varusteet pakataan vesitiiviisti muovipusseihin.

Reppuun voi pakata myös hypotermiapussin lämmikkeeksi sekä pillin, jolla hälyttää apua. Pillin vihellys kuuluu viimassa kauemmaksi kuin huuto. Kännykässä on hyvä olla 112-sovellus, joka kertoo sijainnin hädän hetkellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut