Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin valvontaviikko: junamatkustajia käskettiin laittamaan juomat piiloon, huumekuskin autosta löytyi konepistooli – valepoliisitapauksetkin taas aktivoituneet

Pääkaupunkiseudun poliisilaitosten yhteistä teemavalvontaa ”Poliisit raiteilla” toteutettiin viikonlopun aikana.

Itä-Uudenmaan poliisista valvontaan osallistui useita poliisipartioita muun muassa ennalta estävästä toiminnasta, valvonta- ja hälytystoiminnasta, liikennepoliisisektorilta ja kenttävalvonnasta.

Partiot jalkautuivat viikonlopun aikana poliisilaitoksen alueen juna-asemille ja niillä esiintyvään häiriökäyttäytymiseen puututtiin. Partiot jalkautuivat myös juniin, jossa poliisit huomauttivat matkustajille alkoholin käytöstä ja käskivät laittaa juomat piiloon.

Valvontaa tehtiin yhteistyössä nuorisotyöntekijöiden, konduktöörien ja juna-asemien järjestyksenvalvojien kanssa.

Poliisista kerrotaan, että palaute yhteistyökumppaneilta oli positiivista ja teemalle toivottiin jatkoa.

LIIKENTEESSÄ poliisi kirjasi muun muassa kolme epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista sekä yhdeksän vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan.

– Myös mopovalvontaa ehdittiin tekemään, sillä tuloksella, että kaksi mopoilijaa määrättiin ajokieltoon, koska heidän käyttämänsä kulkuneuvot oli viritetty vastaamaan tehoiltaan moottoripyörää, kertoo komisario Asko Sartanen poliisin tiedotteessa.

Lisäksi raskaan liikenteen valvontaryhmä nappasi ajosta rekkamiehen, jolta puuttui lain edellyttämä ammattipätevyys.

KESKIVIIKKONA 16.12. aamuyöstä poliisi sai ilmoituksen epäillystä rattijuoposta liikenteessä. Kuljettaja tavoitettiin hetkeä myöhemmin ja todettiin, että hän oli liikenteessä ilman vaadittavaa ajo-oikeutta ja hänelle tehty huumepikatesti näytti positiivista tulosta.

– Kuljettajalle tehdyssä turvallisuustarkastuksessa miehen hallusta löytyi epäiltyä huumausainetta ja autoon tehdyssä paikanetsinnässä löytyi lisää huumausaineita sekä konepistooli, kaasutoiminen revolveri, kaasutoiminen pistooli, äänenvaimennin ja aseen patruunoita, kertoo rikoskomisario Jere Pääkkönen poliisin tiedotteessa.

Tapausta tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa rattijuopumuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta, huumausainerikoksena sekä törkeänä ampuma-aserikoksena.

VIIKKO oli valvonta- ja hälytystoiminnan osalta varsin kiireinen ja piti sisällään lähes 2250 erilaista poliisitehtävää. Laskua edelliseen viikkoon oli vajaa 150 tehtävää, mutta pieni lasku on normaalia viikoittaista vaihtelua eri vuodenaikoina.

– Kotihälytystehtävät olivat edelleen varsin korkealla tasolla ja koko viikon aikana niitä oli poliisilla 193, kertoo komisario Jarmo Ojala poliisin tiedotteessa.

Kotihälytystehtävät painottuvat edelleen viikonloppuihin ja viime viikonlopun aikana niitä oli 84. Kokonaistehtävämäärä viikonlopun, eli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana, oli vajaa 600 tehtävää.

Lähestyvä joulu ja koronan vaikutukset näkyvät selvästi poliisitehtävissä. Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä lähtien.

Poliisin mukaan ravintoloiden sulkiessa ovensa kello 23 "perinteiset" yleisten paikkojen aamuyöllä tapahtuvat pahoinpitelyt ovat huomattavasti vähentyneet ja tehtävät ovat siirtyneet ihmisten koteihin erilaisina yksilön suojaan liittyvinä tehtävinä.

POLIISIN tietoon tuli viime viikolla taas muutama tapaus, joissa poliisina esiintyneet henkilöt olivat soittaneet iäkkäämmille ihmisille ja yrittäneet saada haltuunsa henkilöiden pankkitilin käyttäjätunnuksia ja tunnuslukuja.

– Suurin osa näistä tapauksista jäi tällä kertaa onneksi yrityksen asteelle, mutta ainakin yhdessä tapauksessa iäkkäämmän henkilön tililtä onnistuttiin nostamaan sievoinen summa rahaa, kertoo rikoskomisario Hans Pirttilä poliisin tiedotteessa.

Tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa muun muassa rikosnimikkeilllä törkeä petos ja virkavallan anastus.

Itä-Uudenmaan poliisin partiot ovat myös osallistuneet Helsinki - Vantaan lentoasemalla Suomeen palaavien matkustajien covid19 massatestausten turvaamiseen.

JOULUN menoliikenne ajoittuu erityisesti maanantain ja keskiviikon välille. Liikennemäärät pääteillä ja taajamissa kasvavat reilusti ja poliisi muistuttaa autoilijoita varaamaan joululiikenteessä riittävästi aikaa ostosmatkoille ja pitemmille ajomatkoille.

On tärkeää myös huomioida muut tielläliikkujat ja noudattaa liikennesääntöjä.

– Pahoja ruuhkia pääteille ei odoteta, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus voi muuttaa tilanteen pysähteleviksi ja seisoviksi jonoiksi. Kun matkantekoon on varattu riittävästi aikaa, ajonopeudet ovat nopeusrajoitusten ja olosuhteiden mukaiset ja muistetaan pitää riittävä etäisyys edellä ajavaan, voidaan monilta vaaratilanteilta välttyä, sanoo komisario Asko Sartanen.

Suositeltavaa on myös välttää tarpeettomia ohituksia. Kaikilla on oikeus päästä ehjänä perille.