Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen uutta muunnosta todettu myös Suomessa – kolmesta tartunnan saaneesta kaksi tuli Britanniasta

Uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia todettu myös Suomessa, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Huslabin ja Helsingin yliopiston virologian laboratoriot ovat yhteistyössä todenneet muuntuneen koronaviruksen aiheuttaman tartunnan kolmella Suomeen palanneella matkustajalla.

Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

Tartunnan saaneet henkilöt ovat hyväkuntoisia ja heidät on hoidettu eristyksessä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt on ohjattu näytteenottoon ja asetettu karanteeniin.

Tartunnan saaneet henkilöt ovat Etelä-Suomessa useamman erityisvastuualueen alueella.

Erityisvastuualueet tai sairaanhoitopiirit eivät anna tapauksista enempää tietoa tartunnan saaneiden henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Muuntuneen ja mahdollisesti aiempaa nopeammin leviävän koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on todettu Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan lisäksi useissa eri Euroopan maissa.

Euroopan tautiviraston mukaan tietoa uuden covid-19 -muunnoksen ominaisuuksista on vielä vähän.

On epäilty, että virusmuunnos voi mahdollisesti levitä aiempaa tehokkaammin. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että virusmuunnos aiheuttaisi aiempaa vakavampia infektioita tai lisäisi tapauskuolleisuutta.

Nykytiedon valossa käytössä olevat koronavirusrokotteet toimivat myös uusiin virusmuotoihin, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Positiivisia koronavirusnäytteitä on tutkittu Huslabin ja Helsingin yliopiston virologian laboratorioissa. Lisätutkimuksiin lähetettyjä näytteitä oli 76 ja niistä noin 50 näytteen sekvensointi on toistaiseksi valmistunut.

Isosta-Britanniasta Suomeen tulevat matkustajalennot keskeytettiin kahdeksi viikoksi 20. joulukuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti kaikkia Isosta-Britanniasta 7. joulukuuta tai sen jälkeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita.

Ohjetta on nyt laajennettu koskemaan myös Etelä-Afrikasta 7. joulukuuta tai sen jälkeen saapuneita.

Nyt todetut tautitapaukset on havaittu henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.-19. joulukuuta.

Henkilöitä, jotka matkustavat Suomeen Isosta-Britanniasta tai Etelä-Afrikasta, ohjataan rajanylityspaikoilla koronavirustestiin ja karanteeniin.

THL, Vantaan tartuntatautiviranomaiset ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ovat tehostaneet ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden testausta, kertoo tiedotteessa tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.

– Tavoitteena on tunnistaa mahdolliset muuntuneet viruskannat ja estää niiden leviämistä, Kiviranta toteaa.