Ikäihmisten päivätoiminta jatkuu Kirkonkylässä ja Klaukkalassa – suunnitteilla uudistuksia 

Ikäihmiset: Keusote suunnittelee ikäihmisten päivätoiminnan uudistamista.

Päiväkeskukset jatkavat toimintaansa Kirkonkylässä ja Klaukkalassa koronan sallimissa rajoissa myös ensi vuonna. Kuvituskuva. Teppo Komulainen

Riikka Laine

Keusote on vahvistanut ikäihmisten päivätoiminnan jatkumisen Nurmijärvellä kahdessa toimipisteessä ensi vuonna.

Asia varmistui, kun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän valtuusto päätti torstaina 17.12. Keusoten ensi vuoden talousarviosta ja varasi päivätoiminnalle rahaa ensi vuoden budjettiin.

Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentin mukaan päätös tarkoittaa toiminnan jatkumista Klaukkalassa Suopolun päiväkeskuksessa ja Kirkonkylässä Toreenintalossa.

Päiväkeskus on toiminut jo pitkään Suopolulla, mutta Toreeninmäellä vasta tämän vuoden syksystä lähtien. Toreeninmäellä toiminta alkoi, kun Keusote keskitti Rajamäellä ja Heikkarin talossa sijainneet päiväkeskustoimintansa Toreenintaloon.

Pentin mukaan siirto oli onnistunut, koska Toreenintalosta saatiin väljemmät tilat ja lähes kaikki asiakkaat ovat siirtyneet mukana.

Pentti näkee, että päivätoiminta on nykyisille kävijöille niin Klaukkalassa kuin Kirkonkylässä tärkeä.

– Toisaalta päivätoimintaa tulee kehittää, jotta se vastaa yhä suuremman käyttäjäkunnan toiveisiin, Pentti sanoo.

Tällä hän viittaa tulevaan, sillä Keusote on aloittamassa tammikuussa pitkän tähtäimen suunnitelmaa päivätoiminnan uudistamiseksi.

– Päivätoiminnalla on merkittävä rooli jatkossakin ikäihmisten arjessa. Nykymuotoinen päivätoiminta, jossa on suurimpana käyttäjäryhmänä omaishoidettavia asiakkaita, tullaan turvaamaan jollain tavalla, jonka sisältöä en vielä aivan tarkkaan tiedä. Uskoakseni toimintaa tullaan muokkaamaan yksilöllisempään suuntaan ja hyödyntämään myös Kiljavan sairaalan kuntoutusta, Pentti kaavailee.

Hänen mukaansa Keusoten toiveena on, että päivätoiminta olisi jatkossa enemmänkin henkisen, sosiaalisen ja fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä ennaltaehkäisevää toimintaa.

– Sellaista päivätoiminnan kokonaisuutta, joka vastaisi yhä suuremman joukon tarpeisiin, aletaan suunnitella tammikuussa ja suunnittelua tullaan tekemään yhdessä ikäihmisten kanssa.

Keusotessa mietitään nyt muutenkin toimenpiteitä, miten ikääntyneiden toimintakykyä, omatoimisuutta ja kotona asumista voitaisiin tukea tulevaisuudessa.

– Mietimme kovasti, millaisin tavoin pystymme innostamaan ja kannustamaan jokaista ikäihmistä oman terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä nykyistä aktiivisemmin. Jokainen pienikin muutos auttaa parempaan päin tuoden elämään elinvoimaa. Pidämme erittäin tärkeänä, että jokainen ikääntyvä ihminen löytää sisäisen motivaation säännölliseen liikkumiseen ja kuntoiluun, terveellisiin ruokailutottumuksiin, ylimääräisen painon pudottamiseen jne.

– Ohjeita ja neuvoja näistä saa Keusotesta, kunnan hyvinvoinnin- ja terveyden-tiimiltä, paikallisilta järjestötoimijoilta ja erittäin monilta nettisivuilta. Keusote auttaa osaltaan kunnan hyte-tiimiä kuten myös paikallisia järjestötoimijoita, jotta nurmijärveläisille ikääntyville ihmisille löydetään sellaisia yhteisiä elämän iloa tuovia aktiviteetteja, joihin osallistutaan mielellään.

– Lisäksi kehitetään toki myös toimivia ja vaikuttavia kotiin tuotettavia palveluja. Jatkossa palvelut on tarkoitus kohdentaa yhä tarkemmin asiakaskunnallemme. Tuo kohdentaminen on mahdollista viimeistään silloin, kun meillä on yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jolloin palvelujen tarjonta perustuu nykyistä enemmän analysoimiimme tietoihin ja sieltä poimittaviin nostoihin, Erja Pentti kertoo.

Päivitetty 4.1. klo 15.12: Korjattu Klaukkalan päiväkeskuksen paikannimi.

Toreenintalon tulevaisuus

Toreenintalon asiakkaat ovat pohtineet päiväkeskuksen tulevaa paikkaa, koska Keusote on ilmoittanut luopuvansa lähivuosina.

Erja Pentin mukaan talosta on tarkoitus luopua kesään 2022 mennessä tai viimeistään samana syksynä.

Miten Toreenintalosta luopuminen vaikuttaa päiväkeskustoimintaan?

– Talosta luopumiseen mennessä on jo ratkaistu tuleva ikäihmisten päivätoiminnan malli ja rakenne. Tämän enempää ei pysty tässä vaiheessa ennustamaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut