Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulunut vuosi oli ennätyssynkkä: Jo 28 liikennekuolemaa – näistä ilmiöistä Itä-Uudenmaan poliisi on erityisen huolissaan

Liikennekuolemien määrä huolestuttaa Itä-Uudenmaan poliisia.

Asian nosti esille myös poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

– Alueella on ollut tänä vuonna 27 liikennekuolemaa. Alustavasti on arvioitu, että joka kolmannessa olisi ainakin osasyynä ajoterveys. Laaja-alaista yhteistyötä tarvitaan, Koskimäki twiittasi pari viikkoa sitten.

Kurkistus lähivuosien tilastoihin vahvistaa synkkää tilannekuvaa.

Lisäksi tilastoihin oli tullut yksi kuolemantapaus lisää Itä-Uudenmaan poliisin viidentoista kunnan alueella.

Itä-Uudenmaan liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Timo Leppälä kertoo, että joulukuun alkuun mennessä alueella oli tapahtunut jo 28 liikennekuolemaa. Koko viime vuoden luku oli 26.

Vertailuvuodeksi voi ottaa esimerkiksi vuoden 2015, jolloin liikenteessä tilastoitiin kaikkiaan 14 kuolemaa.

Käyrä on nouseva, sillä kuolonkolarit ovat lisääntyneet tasaisesti viime vuosina.

– Niitä on selvästi enemmän kuin normaalisti. Keskimäärin alueella tapahtuu yksi kuolemaan johtanut onnettomuus kuukaudessa, Leppälä kertoo.

– Meillä rattijuopumus, piittaamaton ajotapa ja kuljettajien eriasteinen heikentynyt ajoterveys ovat tutkinnassa nousseet selvästi esiin kolareiden syitä selvitettäessä, Leppälä kertoo.

Ylikomisario Leppälä kertoo, että alustavissa selvityksissä on havaittu, että epäilty rattijuopumus tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen ovat olleet syinä yhdeksään tänä vuonna tapahtuneeseen liikennekuolemaan.

– Ajoterveyden heikentymiseen tai täysin yllättävään sairauskohtaukseen liittyy sitten kahdeksan tapausta.

Ajoterveyttä arvioivat terveydenhuollon ammattilaiset. Valvonta kuuluu poliisille.

– Lääkäri antaa aina arvion siitä, mitkä ovat kuljettajan terveydelliset edellytykset pärjätä liikenteessä. Tämä koskee kaikenikäisiä. Liikennevalvonta on sitten poliisilla.

Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tutkii aina myös tutkijalautakunta.

– Siinä selvitetään syitä ja olosuhteita.

– Myös omaiset ovat tärkeä kohderyhmä ennaltaehkäisevässä työssä. Pitäisi pystyä jotenkin arvioimaan läheisen ajoterveyttä.

Asiaan pitäisi puuttua heti, jos kuljettajassa havaitsee muutoksia esimerkiksi johonkin sairauteen liittyen.

Ylikomisario Leppälä muistuttaa, että liikennekuolemista aiheutuu omaisille ja läheisille aina valtavasti inhimillistä kärsimystä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alue käsittää Hyvinkään, Järvenpää, Keravan, Loviisan, Porvoon ja Vantaan kaupungit sekä Askolan, Lapinjärven, Myrskylän, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Pukkilan, Sipoon ja Tuusulan kunnat.

Liikenneturva julkaisee kuukausittain Tilastokeskuksen keräämät tiedot tieliikenteessä loukkaantuneista ja kuolleista koko maassa.

Näistä tiedoista kootaan vuosittain onnettomuustarkasteluja eri ikäryhmittäin.

Tilastokeskuksen ennakkotiedot perustuvat poliisin kirjaamiin tieliikenneonnettomuuksiin.

Ennakkotietojen mukaan tammi-marraskuussa koko maassa tieliikenteessä on kuollut tänä vuonna 196 henkilöä.

Viime vuonna luku oli 194.