Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsä-Tuomelan jäteasemalle vaaraa aiheuttanut tuomittiin sakkoihin – kiviä sinkosi räjäytystyömaalta naapuriin

Tuusulalaisen maanrakennusyrityksen räjäytystyönjohtaja on tuomittu sakkorangaistukseen Nurmijärvellä Metsä-Tuomelan alueella sattuneesta työturvallisuusrikoksesta.

Räjäytystyönjohtaja sai 10 päiväsakkoa.

Vaaratilanne sattui Metsä-Tuomelan jäteaseman välittömässä läheisyydessä kesällä 2018.

Nurmijärven kunta vaati viereisellä tontilla räjäytyksiä hoitaneelle tuusulalaiselle maanrakennusyritykselle rangaistusta, koska jäteaseman viereiseltä räjäytystyömaalta lensi hallitsemattomasti kiviä noin 300-400 metrin päässä olevan jäteaseman piha-alueelle aiheuttaen vaurioita jäteaseman rakennuksille ja piha-alueella olleille ajoneuvoille sekä vaaraa sekä jäteaseman alueella olleille ja louhostyömaalla olleille henkilöille.

Syytetty kiisti sen, että teko olisi ollut tahallinen. Hänen mukaansa kyse oli vahingosta. Myös käräjäoikeuden rangaistusseuraamusta lievensi se, että kyse oli virhearviosta.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei räjäytettävää aluetta peitetty määräysten edellyttämällä tavalla. Räjäytyksestä pitää aina laatia räjäytyssuunnitelma. Tässä tapauksessa suunnitelmassa ei määritelty riittävän tarkasti käytettävää peittotapaa, eli niin kutsutun louhetäkkäyksen paksuutta tai riittävyyttä.

Räjäytyskohdan peittämiseen käytettiin osittain louhetäkkäystä, mikä osoittautui riittämättömäksi. Lisäksi vaara-alueen laajentaminen olisi ollut tarpeen.

Käräjäoikeus katsoi, että kivien lentäminen olisi mahdollisesti ollut estettävissä, jos louhetäkkäystä olisi ollut enemmän. Toteutettu järjestely ei siten ollut riittävän turvallinen.

Työturvallisuusrikoksesta tiedottanut Etelä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että määräykset muun muassa edellyttävät, että räjäytettävä kohta pitää peittää, jos kivien sinkoilusta voi aiheutua vaaraa.

Käräjäoikeus päätyi sakkorangaistukseen, koska räjäytystyönjohtaja oli huolimattomuudesta laiminlyönyt velvoitteita toteuttaa räjäytystyö työturvallisuusmääräysten mukaisesti ja siten turvallisesti.

– Räjäytystyössä on kyse erityisen vaarallisesta työstä, joten huolellinen suunnittelu ja työn toteutus ovat merkittävän tärkeitä. Huolellinen suunnittelu toimii myös ennaltaehkäisevästi ja edistää aina turvallisuuden toteutumista, muistuttaa työsuojelun lakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta Avin tiedotteessa.