Keusoten kuntoutuskeskus aloittelee Kiljavalla – helmikuun alussa tarkoitus startata täydellä teholla

Terveys: Kiljavan kuntoutuskeskuksen toiminta käynnistyy vaiheittain.

Kiljavan sairaala on nyt Keusoten kuntoutuskeskus. Riitta Ketola

Riikka Laine

Kiljavan sairaalan uusi nimi on nyt Keusoten kuntoutuskeskus.

Nimi muuttui vuodenvaihteessa, kun Kiljavan sairaalan kuntoutustoiminta siirtyi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle.

Kiljavalla tulee jatkossa olemaan kuntoutussairaala, jossa kuntoutetaan kaikkien Keusoten kuntien asukkaita. Potilaat tulevat vaativaan osastokuntoutukseen sairastumisen, vammautumisen tai leikkauksen jälkeen.

Alkavana vuonna Kiljavalla aloitetaan myös uudentyyppistä toimintaa, muun muassa geriatrista moniammatillista arviointia ja omaishoitajien ja hoidettavien intervallitoimintaa.

Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentti kertoi aiemmin Nurmijärven Uutisille, että tarkoituksena on luoda Kiljavalle uudentyyppinen kuntoutussairaala perusterveydenhuollossa, joka tarjoaa sekä vaativaa kuntoutusta että kotona asumista tukevaa geriatrista kuntoutusta.

– Vaativa kuntoutus perusterveydenhuollon toimintana jo itsessään on harvinaisempaa. Kiljavalle tuodaan lisäksi geriatrista osaamista, eli samassa yksikössä toimii fysiatrinen, neurologinen ja geriatrinen kuntoutustoiminta, joka luo todella laadukkaat ja laajat kuntoutusmahdollisuudet. Tarkoituksena on varmistaa, että kotona asuva ikääntynyt ihminen saa toimintakykyään tukevaa kuntoutusta silloin, kun kuntoutumisen edellytyksiä on vielä olemassa, Pentti kertoi NU:lle 11.11.

Kiljavalla on kaikkiaan henkilökuntaa on jatkossa hieman yli sadan hengen verran. Suurin osa heistä on aiemmin Kiljavan palveluista vastanneesta Attendosta siirtyneitä. Lisäksi Keusote on rekrytoinut uusia työntekijöitä.

Potilaspaikkoja kuntoutuskeskuksessa on jatkossa neljällä osastolla (neurologinen, fysiatrinen ja kaksi geriatrista kuntoutusosastoa) yhteensä 118.

Erja Pentin mukaan nyt alussa käytössä on vajaan kahden osaston kuntoutuspaikat.

– Tämän viikon loppuun mennessä siirretään kaikki loputkin pitkäaikaishoidon potilaat pois Kiljavalta. Ensi viikon maanantaista lähtien otetaan sitten kolmannen osaston verran kuntoutuspaikkoja käyttöön, koska sillä viikolla saamme vapautettua henkilökuntaa vuodenvaihteen vapaiden järjestelyistä ja talo on kokonaisuudessaan kohdennettavissa Keusoten kuntoutuskeskuksen tarpeisiin.

– Tällä hetkellä on vielä rekrytointeja työn alla ja ajatus on, että helmikuun alkupuolella pystymme aloittamaan myös ikäihmisille suunnatut avokuntoutukset neljännellä osastolla.

Kiljavan sairaalan historia

Kiljavannummen parantolaosakeyhtiö perustettiin lokakuussa 1935 ja sen toiminta alkoi tammikuussa 1936.

Parantolarakennus rakennettiin vuosina 1936–1938 ja se vihittiin käyttöönsä Aleksis Kiven päivänä 10.10.1938.

Rakennuskauden päättyessä vuonna 1938 yhtiössä oli 24 osakasta ja niillä yhteensä 238 osaketta. Periaatteena oli, että yksi osake vastaa yhtä potilaspaikkaa.

Parantolan toiminta keskeytyi lähes alkuunsa vuoden 1939 lopussa ja puolustusministeriö määräsi Kiljavan toimimaan sotasairaalana aina vuoteen 1941 saakka ja jälleen vuoden 1944 ajan.

Vuodesta 1945 alkaen Kiljavalla palattiin normaalioloihin ja perustehtävään keuhkotautipotilaiden hoitoon.

Rokotusten ansiosta tuberkuloosi kävi yhä harvinaisemmaksi ja parantola muutettiin osittain yleissairaalaksi 1970-luvulla. Myös kuntoutustoimintaan alettiin tulevina vuosina panostaa entistä enemmän.

Vuonna 1991 astui voimaan erikoissairaanhoitoa koskeva laki, jonka myötä itsenäiset sairaalakuntainliitot lakkautettiin ja niiden tehtävät siirtyivät sairaanhoitopiireille. Kiljavan sairaalan toiminta sulautettiin osaksi Hyvinkään sairaanhoitoaluetta.

Taloudellisista syistä sairaanhoitopiiri supisti toimintaa Kiljavalla vuosi vuodelta. Vuonna 1997 Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuusto teki päätöksen, jonka mukaan erikoissairaanhoito päättyy Kiljavalla kokonaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä. Kiljavan toiminnalle ideoitiin jatkokäyttöä, mutta tuloksetta.

Vuosituhannen vaihteessa Kiljavan sairaala jäi Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan käyttöön. Kunnat eivät halunneet yksinään ostaa Kiljavan sairaalakapasiteettia, ja sairaala päätettiin lakkauttaa kokonaan ja korvaavat tilat rakennettiin Hyvinkäälle.

Jatkuva sairaalatoiminta päättyikin Kiljavalla vuonna 2002, kunnes kuntoutustarpeen ja vanhusväestön määrän kasvu herätti sairaanhoitoalueella ajatuksen Kiljavan kunnostamiseksi kuntoutussairaalaksi.

Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan sekä HUS-kuntayhtymän omistama Kiljavan Sairaala Oy perustettiin toukokuun lopussa 2006 ja potilastoiminta käynnistyi taas syyskuussa 2008. Yhtiön kaikki palvelut hankittiin kilpailuttamalla yksityisiltä palveluntuottajilta.

Vuoden 2019 alussa toimintansa aloittanut Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Pornaisten yhteinen sote-kuntayhtymä, Keusote, päätti vuosi sitten joulukuussa, että Kiljavan Sairaalan hoito- ja kuntoutustoiminta siirtyy Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) tuotettavaksi 1.1.2021 alkaen. Tilat omistaa edelleen Kiljavan Sairaala Oy, jolta Keusote vuokraa tilat.

Lähde: kiljavansairaala.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut