Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyys iski erityisen lujaa helsinkiläisiin nuoriin – Yli sadassa kunnassa ryhdytään kirimään työllisyyttä paremmaksi

Koronaviruksen aiheuttama työttömyys iski viime vuonna erityisen rajusti helsinkiläisiin nuoriin. Osalla ikäryhmistä työttömyys paisui jopa yli sata prosenttia.

Viime vuosi oli muutenkin poikkeuksellinen työllisyydessä maaliskuusta lähtien. Työttömyysluvut kasvoivat koko maassa rajusti samaan aikaan kun avoimien työpaikkojen määrä romahti.

Tilastokeskuksen mukaan viime heinäkuussa Suomessa oli noin 50 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tilanteen kohentamiseksi tämän vuoden maaliskuussa käynnistyy työllisyyden kuntakokeilu, joissa kokeilukunnat vastaavat osin alueensa työ- ja elinkeinopalveluiden tarjoamisesta.

Kuntakokeiluihin osallistuu yhteensä 25 kokeilualuetta ja 118 kuntaa. Mukana ovat muiden muassa Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kerava.

Kokeilu jatkuu kesäkuun loppuun 2023.

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien määrä kasvoi Helsingissä viime vuonna korkeimmillaan jopa 111 prosenttia. 25-29 -vuotiaiden kohdalla työttömyys kasvoi 96 prosenttia.

Edellisvuonna eli 2019 työttömyys oli alentunut voimakkaimmin juuri helsinkiläisten nuorten kohdalla.

– Pandemia toi rajuun käänteen hyvin alkaneeseen vuoteen. Edellisenä vuonna alle 25-vuotiaiden työttömien määrä Helsingissä oli alentunut noin kymmenen prosenttia ja 25-29 -vuotiaiden määrä kaksitoista prosenttia, sanoo Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela tiedotteessa.

Haahtelan mukaan tilastot puhuvat nyt karua kieltä. Sitä mukaa kun alle 30-vuotiaiden työttömyys on kasvanut, avoimien työpaikkojen määrä on laskenut.

Läpi Suomen pandemia on iskenyt pahimmin palvelu- ja myyntialoihin.

Palvelualoista se on koetellut eniten myynti- ja ravitsemusalaa.

Alle kolmikymppisten helsinkiläisten työttömien joukossa naisten osuus kasvoi neljä prosenttia.

– Naisten osuus kunnan osin rahoittaman työmarkkinatuen saajien määrissä oli myös kasvussa viime vuoden aikana, kun taas miesten osuus väheni hieman, Haahtela toteaa.

Työllisyyden kuntakokeilu tarjoaa joustavuutta ja kekseliäisyyttä työllisyyshaasteen ratkaisuun, katsoo Haahtela.

Hän huomauttaa, että pelkästään viime vuodelta Helsingillä on maksettavanaan 75 miljoonan euron lasku, joka aiheutuu kunnan osin rahoittamasta työmarkkinatuesta.

– Tätä laskua maksaa jokainen helsinkiläinen. Ja tämä on vain 50-70 prosenttia siitä koko summasta, mitä työttömyys etenkin pitkittyessään maksaa yhteiskunnalle.

Kuntakokeilun alkaessa hieman alle 50 000 helsinkiläistä työtöntä siirtyy kunnan työllisyyspalvelujen piiriin.

Haahtela kertoo, että siirto koskee nimenomaan muun muassa pitkäaikaistyöttömiä ja ylipäätään vaikeammin työllistyvien ryhmiä.

– He pääsevät täysin uudenlaisten palvelusuunnittelun piiriin, joskin konkreettinen työ aloitetaan vasta maaliskuussa ja mitään valmista ratkaisua meillä ei ole tietenkään heti tarjota.

Yksi isoimmista panostuksista yksittäisen työttömän kohdalla on palkkatuki.