Yksityisteiden varrella asuvat hallinto-oikeuteen valittaneet ovat tyrmistyneitä oikeuden päätöksestä.
Allekirjoittajien asiamiehenä toimineen Matti Putkosen mielestä on kummalista, että hallinto-oikeus jätti huomioimatta tosi-asialliset seikat valituksen jättämismahdollisuuksista.
– Me emme voineet reagoida aikaisemmin kunnanhallituksen päätökseen, koska luulimme asuvamme kunnan tien varrella. Myös kunnanhallitus tiesi, että vaikka näistä päätöksistä tiedotetaan kunnan kotisivuilla ja paikallislehdessä, niin kunnan vuosikymmeniä sitten hallinnollisilla päätöksillä haltuunsa ottamien teiden asukkaat eivät ole voineet tietää päätösten koskevan heitä, Putkonen sanoo.
Putkonen muistuttaa, että monille yksityisteiden varsilla asuville asukkaille kunnan yksityistieuudistuspäätöksen sisältö on valjennut vasta kunnanvaltuuston kokouksesta 22.4.2020, kun valtuusto teki päätökset yksityisteiden avustuksista. Kokouksessa Kalle Mustonen (kesk.) esitti asian palauttamista uudelleen valmisteluun siten, että valmistelussa tutkitaan ja selvitetään kunnan mahdollisuus ottaa hoitovastuulleen ne tiet, jotka aiemmin kuuluivat hoitosopimuksen piiriin. Valtuusto äänin 35–16 hylkäsi esityksen.
– Meidän mielestämme valitusaika alkoi vasta tästä valtuuston kokouksesta. Siksi me jätimme valituksemme vasta 25.5.2020.
Putkosen mukaan alkuperäisen valituksen tehneet harkitsevat nyt asian viemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
– Jos valitsemme tämän tien, niin voisimme valittaa esim. hallinto-oikeuden valitusaikatulkinnasta.
Hän näkee asian myös niin, että koska hallinto-oikeus ei ottanut kantaa onko ns. hoitosopimukset sanottu irti lainmukaisella tavalla, niin se antaa valittajille oikeuden vaatia hoitosopimusten jatkamista kunnallisella tasolla.
Putkosen mukaan tähän antaa hyvän mahdollisuuden joulukuun valtuustossa jätetyt valtuustoaloitteet. Kalle Mustosen (kesk.) aloitteessa vaadittiin kuntaa selvittämään kunnan viranhaltijoiden toimintaa yksityistieuudistusta päättäjille valmistellessaan. Maiju Tapiolinnan (ps.) ja Jari Vainion (kok.) aloitteessa vaadittiin puolestaan muutosta läpiajettavien yksityisteiden avustusmalliin.
– Mikäli selvityksissä todetaan virkamiesten informoineen päättäjiä virheellisesti, ettei uusi tielaki mahdollista kunnan ns. sopimusjärjestelmien jatkamista niin, silloin ns. hoitosopimustiet on otettava uudelleen käsittelyyn. Se on sitten puhtaasti valtuuston ja hallituksen poliittinen päätös, jatketaanko ns. hoitosopimuksia vai ei, Putkonen sanoo ja kertoo, että yhtenä vaihtoehtona heillä on myös asian vieminen eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä, kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan.
– Tarkoitus on myös jatkaa keskustelua siitä, että yksityisteiden varsilla olevien kotitalouksien ja yritysten kokonaiskustannusrakenne on pysyttävä ennallaan. Siksi vaadimme, että mahdolliset perittävät yksityistiemaksut on hyvitettävä vastaavansuuruisilla kunnalliseen kiinteistöveroon kohdistettavilla alennuksilla.