Ville Haapasalon hatsapurit saapuvat Rajamäelle – korona-aika ajoi tv-tähden leipuriksi

Riikka Laine, Vesa Valtonen

Ville Haapasalon kuuluisa hatsapurivaunu aloittaa tämän vuoden kiertueensa Rajamäeltä Kauppakeskus Lähteen pihasta.

Hatsapuri vaunu kaartaa Lähteen pihaan torstaina aamupäivällä ja on paikalla aina lauantai-iltaan saakka.

Hatsapurien myynnistä sopinut K-Supermarket Lähteen kauppias Jani Pyörre on innoissaan saadessaan georgialaiset juustoleivät tarjolle Rajamäelle.

Vaikka Haapasalo ei tällä kertaa pääse itse paikalle, niin Pyörre kehuu yhteistyötä tv-tähden kanssa.

– Yritämme saada hatsapurikojun vielä uudestaan keväällä ja josko silloin Villekin pääsisi paikalle iloksemme. Minusta Ville on mahtavan iloinen ja positiivinen henkilö, jonka kanssa on hieno tehdä yhteistyötä asiakkaidemme iloksi varsinkin näinä poikkeuksellisina aikoina.

– Ja onhan tässä alun alkaen ollut ajatus, että ollaan mukana tukemassa yrityksiä, joilla muutoin saattaa olla vaikea toimia korona-aikana, Pyörre kertoo.

TV:stä tunnettu Ville Haapasalo ryhtyi leipuriksi alkujaan sattumusten kautta.

Hänellä on kodit Suomessa ja Venäjällä. Koronapandemia alkoi iskeä päälle ja Haapasalo oli suurilla messuilla Moskovassa. Ei ollut tietoakaan turvaväleistä eikä muista varotoimista.

Raja oli vielä auki, joten Haapasalo matkasi rivakasti Suomen puolelle ja jäi kesämökilleen karanteeniin Puumalaan.

– En uskaltanut mennä koronan vaaran takia kotiin Helsinkiin. Rupesin tekemään klapeja. Tein niitä muutaman kuukauden. En oikein tiedä, että mitä niiden kanssa loppujen lopuksi tekisin – niitä on ainakin riittävästi!

Puusavotan aikana ja sen jälkeen Haapasalo ryhtyi miettimään kuumeisesti lähitulevaisuutta, järkevää ja hyödyllistä tekemistä.

– Työt olivat sulaneet alta ja Venäjän puolelle ei taida olla töihin asiaa ennen kuin ehkä vuoden kuluttua. Jotain pientä oli tiedossa Suomessa, mutta kovin, kovin pientä ja vähän.

Haapasalo katseli Puumalan toria ja sai kuningasajatuksen.

– Rupean myymään tuoretta leipää torilla!

Leipomisesta hänellä ei ollut mitään käryä.

– Luin ja luin paljon aineistoa leipomisesta. Pikku hiljaa idea alkoi hahmottua. Homma selkisi kun löysin vuodelta 2011 peräisin olevan väitöskirjan leipomoiden kulurakenteesta.

– Sen pohjalta lähdin kehittelemään gruusialaisen kansallisruoan hatsapurin valmistusta ja myyntiä. ”Hatsa” on juusto ja ”puri” on leipä. Päätin ryhtyä valmistamaan näitä juustoleipiä, yhtä sorttia.

– Ei tarvitse kenenkään kysyä, että saisko vaikkapa aurajuustolla.

Puumalasta löytyi sopiva leipomotila ja uunihommat järjestyivät nopeasti.

Haapasalo suunnitteli myyvänsä Puumalan torilla kesän aikana 2 000 hatsapuria. Huimin odotus oli 5 000 kappaletta.

Toisin kävi.

– Meni 68 päivän aikana kaikkiaan 25 000 hatsapuria! Jono ei katkennut, lopulta tuli Joensuusta bussilastillinen ihmisiä ostamaan hatsapuria.

Kaukaisin pariskunta tuli moottoripyörillä Inarista. Söivät hatsapurit ja ajoivat takaisin.

Tällä hetkellä Puumalan Hatsapuri Oy työllistää viitisentoista henkeä. Bisnes on laajentunut koko ajan ja nyt yrityksellä jo useita myyntivaunuja.

Idea toimii niin, että hatsapurit esipaistetaan Puumalassa ja lämmitetään sitten myyntipaikoilla.

– Ensin valloitetaan Suomi, sitten Ruotsi ja kolmanneksi Englanti, Haapasalo kertoo pilke silmäkulmassaan.

Haapasalon hatsapureja myynnissä Kauppakeskus Lähteen pihalla to-la 7.-9.1.2021 päivittäin klo 11-18 osoitteessa Kiljavantie 5. Asiakkaita pyydetään saapumaan paikalle terveenä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut