Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen saapuvien matkustajien koronatestaaminen laajenee Helsinki-Vantaalla – myös koronakoirat jatkavat työtään

Suomeen saapuvien matkustajien koronatestaus laajenee tästä perjantaista eli 8. tammikuuta lähtien Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Matkustajat ohjataan maksuttomaan koronatestiin joko lentokentällä tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Entry-palvelun kautta oman asuinalueensa palvelupisteelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti eilen torstaina kaikkien Suomeen tulevien lentomatkustajien testaamista.

Helsinki-Vantaan koronatestauksista vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Hus, tiedottaa lentoasemaa ylläpitävä Finavia.

Myös maailmalla paljon huomiota saaneet koronakoirat jatkavat työtään lentoaseman testauspisteellä arkisin. Palvelu on tarkoitettu saapuville matkustajille. Jos testin tulos on positiivinen, matkustaja ohjataan lentoasemalla sijaitsevalle Vantaan kaupungin terveysinfopisteelle.

Koronakoiratoiminnasta vastaa Vantaan kaupunki ja sen toteuttaa Wise Nose Academy.

Lue lisää: THL suosittaa kaikkien Suomeen tulevien lentomatkustajien testaamista – Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa olleet halutaan varmuudella testeihin

Viime elokuusta alkaen Suomeen saapuvilla lentomatkustajilla on ollut Helsinki-Vantaalla mahdollisuus päästä maksuttomaan koronatestiin.

Terveysviranomaiset ovat myös testanneet kokonaisia koneellisia ennen maahantuloa.

Lääkäriasema Aava puolestaan tarjoaa testausmahdollisuutta lähteville matkustajille ja lentoyhtiöiden kautta myös vaihtomatkustajille. Lentoaseman läheisyydessä toimii myös muita yksityisiä palveluntarjoajia, joiden palveluvalikoimassa on koronatestaus.

Koronatestaus on Helsinki-Vantaalla mahdollista myös ennen jatkolennolle siirtymistä siinä tapauksessa, että kohdemaan viranomaiset niin edellyttävät. Vaihtomatkustajien testauksista vastaavat lentoyhtiöt, ja Finavia huomauttaa, että matkustajien tulisikin olla yhteydessä omaan lentoyhtiöönsä.

Esimerkiksi Kiina on marraskuusta alkaen vaatinut maahan saapuvien matkustajien testaamista sekä lähtömaassa että mahdollisella vaihtolentoasemalla.

Kiinan-lennoille jatkavien matkustajien testaaminen onkin mahdollista Helsinki-Vantaalla lentoyhtiöiden kautta.

Yksittäiset maat voivat lyhyelläkin varoitusajalla muuttaa maahantuloon liittyviä vaatimuksiaan ja rajoituksiaan. Finavia kehottaa matkustajia selvittämään kohdemaan viranomaisten ohjeistus ennen lentoasemalle tuloa, jotta mukana on tarvittavat matkustusasiakirjat.

Ulkominimisteriö suosittelee, että Suomesta ulkomaille matkustettaessa matkustajilla olisi aina mukanaan negatiivinen koronatestitodistus.