Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvimaan omakotitonteista vihdoin päätös – Helsingin hallinto-oikeus kumosi suurimman osan tonttien luovutuspäätöksistä

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut suurimman osan Klaukkalan Järvimaan alueen omakotitonttien luovutuspäätöksistä.

Päätös liittyy 15 Nurmijärven kunnan tonttiin, joiden haku alkoi 21. tammikuuta 2019 kello 8. Tuolloin kuusi hakijaa tuli hyvissä ajoin paperisten hakemusten kanssa Nurmijärven kunnanvirastolle. Heidän hakemukset kirjattiin saapuneiksi sekunnin välein siten, että ensimmäinen hakemus saapui tasan 8.00.00.

Sähköisistä hakemuksista, joita pääsi täyttämään tasan kahdeksalta, ensimmäinen saapui 8.00.43.

Ensimmäisenä sähköisen hakemuksen läpi saanut nainen jäi ilman haluamaansa tonttia. Hän teki asiasta hallintokantelun ja oikaisuvaatimuksen sekä lopulta valitti asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Nainen vaati oikeudelta aiemmin tekemänsä oikaisuvaatimuksen palauttamista Nurmijärven elinvoimalautakunnalle uudelleen käsittelyyn. Toissijaisesti hän vaati hakemansa tontin osalta arvontaa tai alueen kaikkien omakotitonttien tontinluovutuspäätösten kumoamista ja tonttihaun uusimista.

Valittajan mukaan paperihakemusten vastaanottoaikoja ei rekisteröity virallisen kellonajan mukaan, kuten olisi pitänyt, vaan hakemuksille annettiin vain hakemusten keskinäistä järjestystä osoittavat referenssiajat siten, että ensimmäisenä jonossa olleelle hakijalle annettiin ajaksi 8.00.00 ja muille tästä eteenpäin sekunnin välein. Näin ollen kuudeskin paperihakemus sai ajan 8.00.05, mikä ei ollut valittajan mukaan todellinen hakemuksen jättöaika.

Lisäksi nainen vetosi siihen, että paperilomaketta käyttäneet hakijat päästettiin sisälle kunnanvirastoon jo noin tuntia ennen haun alkamista ja kunnanviraston ovien virallista aukeamista, mikä hänen mukaansa pienensi paperisten hakulomakkeiden jättämiseen kuluvaa aikaa entisestään.

Helsingin hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa 23. joulukuuta 2020. Oikeus päätti, että 11 tontin luovutuspäätös kumotaan. Näihin tontteihin tuli sekä sähköisiä että paperisia hakemuksia. Neljän tontin osalta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Näihin tontteihin tuli vain sähköisiä hakemuksia.

Oikeus katsoi johtopäätöksissään, että paperisia hakemuksia ei merkitty saapuneiksi siihen kellonaikaan, kun ne on annettu vastaanottajalle asiakaspalvelupisteessä.

– Kaikkien paperihakemusten on katsottu saapuneen kello 8 ja kunnan itsensäkin mukaan paperihakemuksille annetut saapumisajat osoittavat saapumisjärjestyksen. Näin ollen paperihakemuksille annettujen aikojen ei voida katsoa osoittavan hakemusten todellista saapumisaikaa, johtopäätöksissä todetaan.

Kun paperihakemusille annettu saapumisaika ei ole ollut hakemusten tosiasiallinen vastaanottoaika, ei sähköisten ja paperihakemusten saapumisaikojen vertailu oikeuden mukaan ole ollut mahdollista.

Oikeuden mukaan eri hakukanavia käyttäneitä hakijoita ei kohdeltu hakemusten käsittelyssä tasapuolisesti.

– Asiassa on jäänyt selvittämättä, onko tontit päätetty luovuttaa niitä ensimmäisinä hakeneille. Nämä päätökst on näin ollen kumottava lainvastaisina.

Hallinto-oikeus päätti myös, ettei se tutki valittajan vaatimusta järjestää yhdestä tontista arvonta valittajan ja paperihakemuksen jättäneen välillä eikä vaatimusta koko tonttihaun uusimisesta. Oikeuden mukaan sen toimivaltaan ei kuulu antaa määräyksiä tontin arpomisesta tai siitä, miten tonttien luovuttamisen osalta on meneteltävä.

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitus tehtävä 30 päivän kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksisaantipäivästä.