Taiteilija Tuula Ropposta inspiroi ihminen – näyttelyn teemoina yhdenvertaisuus ja yhteydentunne

Tuula Ropposelle ihminen on ehtymätön inspiraation lähde. Johanna Tunkari

Nurmijärveläisen kuvataiteilijaksi valmistuneen Tuula Ropposen päättötyövuosi huipentuu taidenäyttelyyn, jonka teema kantaa nimeä Yhteyden heijastumia. Se on yksityisnäyttely, jossa Ropposen teoksia on nähtävillä kaksitoista kappaletta.

– Päättötyö näyttelyni pidetään idyllisessä Helsingin Tuomarinkartanossa, Klementiinan salin taidegalleriassa. Samaisessa kartanossa sijaitsee myös taidekoulu Alfa Art, jossa reilu kolmen vuoden kestävän kuvataidekoulun kävin, Tuula Ropponen kertoo.

Maalaukset sekä teema ovat hioutuneet kokonaisen vuoden ajan. Tuula Ropponen kuvailee kulunutta vuotta kaikin puolin mielenkiintoiseksi ja koronan vuoksi myös ajoittain hyvin haasteelliseksi.

– Loppuun asti sai jännittää, kuinka valmistuminen onnistuu, jos korona koskettaisikin itseäni tai läheisiäni. Terveys on tärkeintä, mutta myös huoli oman Klaukkalassa sijaitsevan yrityksen selviämisestä painoi mieltä. On siis ollut mahdoton välttää koronan vaikutusta teoksiini, vaikken suoranaisesti sitä aihetta käsitellytkään, Ropponen pohtii ja jatkaa.

– Taiteen tekeminen toimi kuitenkin terapiana ja voimavarana, joka on kantanut ne hetket, jolloin valoa on ollut vähemmän näkyvissä. Taiteen tekemiseen ja oppimiseen suhtaudun edelleenkin suurella sisäisellä palolla ja intohimolla. Olenkin suuresti kiitollinen taidekoululle saamastani kannustuksesta. Sen avulla olen saanut kehittyä taidemaalarina niin pitkälle, kuin se kohdallani oli mahdollista.

Vuoden Nurmijärveläiseksi taiteilijaksi 2019 valittu Ropponen kokee, että silloin löytynyt maalaustyyli ja inspiraation ehtymätön lähde, ihminen, on kantanut tähän päivään, eikä loppua näy.

– Ihminen paljaana symbolisoi minulle elämisen kirjoa, ilman naamioita tai suojamuureja. Tulkitsen myös visualistina, vaikka käsittelenkin elämää kaikkinensa, myös sen pohjakosketuksia. Prosessoin vakavaakin aihetta niin, että tuon näkyväksi toivekuvan ihmisen kasvusta sekä elementeistä, jotka eheyttävät.

Teemassaan Yhteyden heijastumia Ropponen käsittelee kahta aihealuetta, joista ensimmäiseksi mainittakoon konkreettinen, todennettavissa oleva ilmiö kaikkialla maailmassa. Yhdenvertaisuus.

– Yhdenvertaisuus on ollut itselleni aina itsestään selvyys ja on ollut hyvin vaikeaa kohdata se, miten sen ongelmat nostavat päätään maailmalla tänäkin päivänä monin eri tavoin. Taiteen avulla olen voinut prosessoida kokemaani maailmantuskaa tältäkin sektorilta.

Toisena on yhteys ja sen moninaiset kokemukset, jotka Ropposen mukaan kertovatkin sitten tunnekokemuksesta.

– Yhteydentunne perustuu omaan sisäiseen kokemukseen, jolla ei ole välttämättä sanoja, eikä lainkaan tieteellistä todistetta, ja vaikka kemioiden kohtaamisesta puhutaankin, niin sillä ei ole kemiallista kaavaa. Kaikissa teoksissani puhuttelee yhteys eri olomuodoissaan, oli se sitten yhteyttä oman mielen ja kehon välillä, uskon yhteyttä johonkin Korkeampaan voimaan, tai mitä vain siltä väliltä, Tuula Ropponen tunnelmoi.

Yhteys ja yhdenvertaisuus heijastuvat peilin lailla itseemme siinä, miten koemme ja kohtelemme muita ihmisiä, luontoa, eläimiä ja avaruutta. Tästä Ropponen haluaa muistuttaa ja toivoo, että lähtisimme näillä eväin tähän uuteen vuoteen.

– Luonto, värit sekä liike puhuttelevat minua erityisesti ja tämä näkyy teoksissani, useimmiten abstrakteina pintoina, Ropponen valaisee ja jatkaa. – Toivoisin kaikkien muidenkin ammentavan näistä elementeistä. Ne eivät maksa mitään ja ovat kaikkien tavoitettavissa. Vaikkapa kävellen metsän kautta taidenäyttelyyn. Yhdessä. Luovuus vain rajana, kunto kasvaa ja mieli virkistyy.

Tuula Ropposen päättötyönäyttely Yhteyden heijastumia on nähtävissä 26.1.–7.2.2021, Klementiinan Taidegalleriassa, Tuomarinkyläntie 10 rak. A, Helsinki.

Lisää tietoa: www.arttuularopponen.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut