Vantaanjoen tulvariskiä pyritään vähentämään – suunnitelma koskee myös Nurmijärveä

Tulvariskialueella on rumpuja, joiden mitoitus ei ole suurilla tulvilla riittävä. Rummut aiotaan korvata putkisilloilla. Toimenpiteellä on huomattava vaikutus Riihimäen keskusta-alueen tulvakorkeuksiin. Ari Peltonen

Jari Halme

Tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi Hämeen ely-keskus on päivittänyt vuonna 2015 laaditun ehdotuksen Vantaanjoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi.

Hallintasuunnitelmassa käsitellään muun muassa tulvariskialueelle nimetyn yhteistyöelimen eli Vantaanjoen tulvaryhmän asettamat tulvariskienhallinnan tavoitteet sekä niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

Kaikilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä ehdotukseen Hämeen ely-keskukselle.

– Mielipiteitä toivotaan erityisesti siitä, saavutetaanko esitetyillä toimenpiteillä valitut tulvariskien hallinnan tavoitteet ja onko toimenpiteiden etusijajärjestys, toteutettavuus sekä vaikutukset vesienhoidon tavoitteisiin arvioitu riittävästi, ely-keskuksesta kerrotaan.

Suunnitelmaehdotuksen mukaan Vantaanjoen vesistöalueella tulvariskejä vähentävänä toimenpiteenä toimii maankäytön suunnittelu sekä rakentamisen ohjaus.

Toinen merkittävä toimenpide on sekaviemäröinnistä luopuminen.

Kaikilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä ehdotukseen.

– Tavoitteena on saada vanhoilla alueilla kiinteistöjen hulevedet pois jätevesiverkostosta ja saneerata huonokuntoisia jätevesiviemäreitä.

– Tavoitteen saavuttaminen edellyttää lisäksi, että saneerattavien alueiden kiinteistöt liittyvät rakennettaviin sadevesiviemäreihin, suunnitelmaehdotuksessa todetaan.

Vesistöalueella tulvasuojelutoimenpiteenä on esimerkiksi jokiuoman tarkastaminen ja kunnossapito.

Tarkoituksena on, että jokiuoman kynnyskorkeudet ja jokiuoman kunto tarkastetaan perkaussuunnitelman sekä kalataloudellisen suunnitelman mukaisiksi.

– Siltarummut pidetään kunnossa ja huolehditaan niiden sulatuksesta ja jääpatojen ehkäisystä ennen kevättulvaa, nähtävillä olevassa suunnitelmaehdotuksessa todetaan.

Yksi merkittävä toimenpide on rumpujen muuttaminen putkisilloiksi.

Tulvariskialueella on rumpuja, joiden mitoitus ei ole suurilla tulvilla riittävä.

Rummut aiotaan korvata putkisilloilla. Riihimäen keskusta on Vantaanjoen merkittävin tulvariskialue, ja toimenpiteellä on huomattava vaikutus Riihimäen keskusta-alueen tulvakorkeuksiin.

Ehdotuksen mukaan toteuttamisen esteeksi saattaa kuitenkin muodostua suuret kustannukset.

Selvitysten ja toteutuksen on arvioitu maksavan kolme miljoonaa euroa.

Yhtenä tärkeänä ennaltaehkäisykeinona pidetäänkin alueen asukkaiden tulvatietoisuuden lisäämistä sekä siihen tähtääviä toimia.

Ehdotus

Suunnitelma nähtävillä verkossa

Vantaanjoen vesistöä koskeva ehdotus tulvariskien hallintasuunnitelmaksi ja sen tausta-asiakirjat ovat nähtävillä 14.5.2021 asti osoitteessa www.ymparisto.fi/vaikutavesiin.

Ne ovat esillä myös suunnitelmaa koskevan alueen kuntien verkkosivuilla. Kunnat ovat Hausjärvi, Riihimäki, Loppi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Vihti, Mäntsälä, Sipoo, Helsinki, Vantaa, Espoo, Järvenpää, Tuusula, Kerava.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut