Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta valekuolleen irakilaisen tapauksessa – Oikeudenkäynti alkoi

Syyttäjä vaatii ehdottomia vankeustuomioita niin sanotusta EIT-petosjutusta syytetyille.

Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta langettavan päätöksen vuonna 2019, koska kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi pian Irakiin paluunsa jälkeen ammuttu. Myöhemmin selvisi, että mies oli edelleen elossa ja että todisteena käytetyt asiakirjat oli väärennetty.

Väärennöksistä ja perättömistä lausumista ovat syytettyinä kuolleeksi väitetyn miehen tytär ja entinen aviomies. Syyttäjän mukaan molemmat ovat osallistuneet oikeusistuinten harhauttamiseen.

Syyttäjä vaatii ex-pariskunnalle tuomioita muun muassa törkeistä petoksista. Oikeudenkäynti alkoi tänään maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

EIT tuomitsi Suomen maksamaan irakilaismiehen kuolemasta hänen perheelleen yli 20 000 euron korvaukset.

Kuluja aiheutui myös Maahanmuuttovirastolle, joka joutui tekemään uuden päätöksen syytettynä olevan naisen ja tämän lasten oleskeluluvasta.

Perhe oli saanut saaneet Maahanmuuttovirastolta kielteisen oleskelulupapäätöksen ja heidät oltiin käännyttämässä takaisin. Isän kuolemaa koskevien väärennettyjen asiakirjojen perusteella syytetyt kuitenkin saivat päätöksen kumottua hallinto-oikeudessa.

Syytettynä oleva nainen on myöntänyt teot, mutta ei pidä petoksia törkeinä. Hän on lausumansa mukaan ollut avioliitossa alistetussa asemassa, ettei hänellä ole ollut mahdollisuuksia kieltäytyä. Lausumassa käytetään ilmaisua "kirjaimellisesti nyrkin ja hellan välissä".

Syytettynä oleva mies puolestaan kiistää teot täysin. Hän ei lausumansa mukaan ole tiennyt asiakirjoja väärennöksiksi eikä ole ollut mukana tekemässä valitusta EIT:lle.