Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokra-avustusten lopettaminen ajaisi taideopistot vaikeuksiin – rehtoreilta kritiikkiä kunnan suunnitelmille

Talous: Nurmijärven kunnan vuokra-avustusten mahdollinen lakkauttaminen pakottaisi musiikki- ja tanssiopiston lopettamaan toimintansa jollakin aikavälillä.

Nurmijärven Musiikkiopiston rehtori Tuomas Mali ja Nurmijärven Tanssiopiston rehtori Mia Mironoff ovat huolissaan kunnan NUUKA-toimenpidesuunnitelmassa esitetyistä opistojen vuokra-avustusten leikkauksista.

Kunta on sitoutunut tukemaan musiikki- ja tanssiopistoa Monikon vuokrissa vuosittain 200 000 eurolla tämän vuoden loppuun saakka. NUUKA-toimenpidesuunnitelmassa on kuitenkin yhtenä säästövaihtoehtona nostettu esiin vuokra-avustuksista luopuminen ensi vuodesta lähtien.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvonen muistuttaa, että kunta on tukenut vuokra-avustuksen lisäksi tanssiopistoa viime vuonna 30 175 eurolla sekä musiikkiopistoa 105 823 eurolla., ja näistä avustuksista ei olla luopumassa.*

Kunnan viranhaltijoiden mukaan avustuksista luopuminen nostettiin yhdeksi säästövaihtoehdoksi, koska kunta joutuu tiukan taloustilanteensa vuoksi tarkastelemaan kaikkea ei lakisääteistä toimintaa. Musiikkiopiston rehtori Mali huomauttaa, että myös opistojen opetus järjestetään taiteen perusopetuslain mukaisesti ja kunnat saavat siihen asukasperusteista valtionosuutta.

- Mutta vaikka taideopistojen toiminta perustuu lakiin, niin taiteen perusopetuksen järjestäminen ei ole kunnalle pakollista toimintaa, kuten esimerkiksi perusopetuksen järjestäminen, Hirvonen lisää.

MALI ja Mironoff kertovat, että ilman vuokratukea tanssi- ja musiikkiopistossa toiminta loppuisi jollain aikavälillä kokonaan, koska opistot ovat sitoutuneet vuoteen 2037 asti ulottuvaan vuokrasopimukseen Monikossa, eivätkä pysty vuokria maksamaan ilman kunnan avustusta.

Musiikkiopistoa viime syksystä asti vetänyt Mali hämmästelee kunnan viranhaltijoiden esitystä, koska hänen mukaansa lukuisat dokumentit osoittavat, että kunnan vuokra-avustus suunniteltiin alun pitäen pysyväksi järjestelyksi, koska tiedettiin Monikon hintatason ylittävän taideopistojen resurssit.

– Miten kunta on voinut tehdä miljoonien eurojen investoinnin opistoille varmistamatta pitkäaikaista elinkaarta? Mali kummeksuu.

Numosta tulisi maan kallein musiikkiopisto.

Niin musiikkiopisto kuin tanssiopisto saavat toimintaansa kunnan tuen lisäksi valtion tukea ja lisäksi osa kuluista katetaan oppilasmaksuilla. Toiminnan tuotoista noin puolet menee Monikon vuokriin. Kummassakaan opistossa lukukausimaksujen korotusta ei nähdä mahdollisena vaihtoehtona kompensoida vuokra-avustuksia.

– Jos vuokratuen lakkauttaminen kompensoitaisiin oppilasmaksuilla, Numosta tulisi maan kallein musiikkiopisto, ja sen tarina olisi lopussa varsin nopeasti.

– Valtion tuki on puolestaan sidottu opetustuntimäärään ja siksi toiminnan supistaminen ja säästäminen palkkakuluissa vähentävät sekä valtionapua että oppilasmaksuja. On siis tärkeä ymmärtää, että taloutemme kolmannen jalan katkaiseminen kaataa koko rakennelman. Markkinahinnalla musiikkiopisto ei pysty Monikon tiloja vuokraamaan.

Rehtorit epäilevät, että päätös voi muuttua myös kunnalle tappiolliseksi, jos opistot ajetaan Monikosta pois. Nyt opistot maksavat Monikosta itse vuokraa miltei 420 000 euroa vuodessa.

– Jos opistot ajetaan pois, mutta tiloista onnistutaan vuokraamaan markkinahinnalla vain puolet, toivottu säästö muuttuu jo tosiasialliseksi tappioksi. Ja jos tilat jäävät tyhjilleen, tappiota tulee lähes puoli miljoonaa euroa joka vuosi.

– Monikosta saadaan siis suunniteltu hyöty vain, jos kiinteistön käyttötarkoitus pysyy alkuperäisen idean mukaisena pitkään.

Rehtorit kertovat ymmärtävänsä kunnan talouspaineet, mutta he toivovat, että jos taiteen perusopetuksen avustuksia lähdetään karsimaan, niin se tehdään pitkällä aikavälillä, jotta opistoillakin on mahdollisuus sopeuttaa toimintaansa. Vaikean taloustilanteen takia monenlaisia sopeutustoimia on jo nyt tehty molemmissa opistoissa.

– Tanssi- ja musiikkiopisto tuottavat arvokasta palvelua kunnalle osallistumalla asiantuntemuksellaan taiteen perusopetuksen tasokkaaseen toteuttamiseen kunnassa.

–  Nurmijärvi on panostanut kuntalaistensa hyvinvointiin ja kyennyt erottamaan olennaisen kovankin kohinan takaa. Ajattelu ei saa nyt sumentua.

Kunnanhallitus päättää NUUKA-toimenpidesuunnitelmasta 18.1. ja valtuusto 27.1.

Mahdollinen avustuksista luopuminen ei kosketa Nurmijärven Opistoa, sillä Nurmijärven Opisto luopui kunnan vuokra-avustuksesta jo käyttöönottovaiheessa, eikä näin ollen ole saanut vuokra-avustusta Monikon tilojen käyttöön vuosien 2017-2021 aikana lainkaan.

* Tämän vuoden avustuspäätökset tehdään sivistyslautakunnassa tammikuun lopussa. Valtio osallistuu rahoitukseen antamalla kunnille taiteen perusopetukseen valtionosuutta asukasmäärän ja asukasta kohden lasketun yksikköhinnan perusteella. Yksikköhinta on 1,4 euroa / asukas.

Juttua päivitetty 14.1. klo 10.30: Lisätty tieto Nurmijärven Opiston vuokra-avustuksista luopumisesta sekä Tiina Hirvosen kommentit.