Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan kehätie kerännyt kiitosta ja palautetta – projektipäällikkö vastaa autoilijoiden muutostoiveisiin

Liikenne: Marraskuussa avattu Klaukkalan kehätie herättää keskustelua.

Klaukkalan kehätie on ollut runsaasti esillä paikallisten autoilijoiden puheissa sen jälkeen, kun tie otettiin käyttöön marraskuun lopussa.

Pääsääntöisesti uusi Klaukkalan taajaman ohittava yhteys on saanut kiitosta Hämeenlinnanväylältä mm. Perttulan, Röykän ja Lopen suuntaan kulkevilta autoilijoilta, sillä tie jouduttaa heidän matka-aikaansa selvästi.

Väyläviraston projektipäällikkö Antti Koski kertoo, että liikenteen sujuvuuden lisääntymisen lisäksi kehuja on tullut tien kertoliittymistä, joita pidetään tarpeellisina ja turvallisuutta lisäävinä.

Negatiivisempina asioina esiin on puolestaan nostettu peurakolareiden suuri määrä ja meluntorjunta.

Riista-aitoja ei Kosken mukaan ole suunnitteilla rakentaa, mutta autoilijoita varoitetaan peuroista joulukuussa asennetuilla peuravaroitusmerkeillä.

– Melusuojaus on puolestaan toteutettu lainvoimaisen tiesuunnitelman mukaisesti. Tietoimitukseen liittyen ely-keskus tekee melumittauksia elokuussa 2021, jolloin varmistetaan, että melutasot eivät ylitä sallittuja rajoja, Koski kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on nostettu esiin myös Lopentien ja kehätien risteysalueen haasteellisuus, ja osa autoilijoista kaipaisi siihen kiertoliittymää. Kosken mukaan kiertoliittymää ei kuitenkaan ole tulossa.

– Liittymän tyyppi on päätetty tiesuunnitelmavaiheessa ja on ihan normaali tämän tasoiselle maantielle, Koski sanoo.

Osa autoilijoista on esittänyt somessa toiveita siitä, että voisiko kehätietä vaihtoehtoisesti leventää tuosta kohdasta, jotta ruuhka-aikaan kehätieltä Klaukkalaan kääntyvät autot eivät jumittaisi kehätien liikennettä. Kosken mukaan liittymä on mitoitettu suunnitteluohjeiden mukaisesti tämän tason maantielle, eikä levennystä ole suunnitteilla.

– Väistötilat sinne on toteutettu eli liittymässä pitäisi kyllä päästä ohittamaan kääntyvä auto.

Ainut muutos, mitä Lopentien liittymään on vielä odotettavissa, on lisävalaistus, sillä liittymäalueelle asennetaan vielä kolme valaisinta.

Myös kiertoliittymien yhteydessä ryhmittymis- ja kiihdytyskaistojen puute on herättänyt keskustelua ainakin Mäntysalon sekä Haikalan kohdalla. Osa autoilijoista on kokenut, ettei liikenne niiltä osin suju parhaalla mahdollisella tavalla.

Koski muistuttaa, että kiertoliittymissä ei kuitenkaan ole ryhmittymiskaistoja tai kiihdytyskaistoja yleensäkään.

– Kirkkotien kohdalla ohikulkutiellä on vasemmalle kääntyville oma kaistansa, mutta muuten ihan normaali maantieliittymä, Koski sanoo ja vahvistaa, ettei kyseiseen kohtaan ole suunnitteilla enää muutoksia.

Kehätien käyttäjiä ovat myös hieman hämmentäneet opasteet, kun Mäntysalo/Haikala-liittymässä on opasteet vain kyseisille alueille. Hämeenlinnanväylän suunnasta tullessa ensimmäinen Klaukkala-kyltti on vasta Numlahden risteyksessä, vaikka Mäntysalon ja Haikalan kautta olisi lyhyempi matka keskustaan.

Kosken mukaan viitoitus on kuitenkin toteutettu elyn periaatteiden mukaisesti.

– Klaukkala tullaan opastamaan kehätieltä myös Luhtajoentien eritasoliittymästä, kun katuyhteydet Klaukkalaan on toteutettu kunnan toimesta. Nyt kyseistä eritasoliittymää ei vielä otettu käyttöön ja viitoitus on siellä osin peitettynä.

Tarkimmat kuskit ovat ihmetelleet sitä, että uutta kehätietä pitkin ajettaessa asfaltti tärisyttää hieman, eikä ole ihan täysin tasainen. Kosken mukaan tämä johtuu siitä, että tielle on tehty nyt kaksi asfalttikerrosta ja kolmas kerros tehdään vasta vuonna 2023.

– Tie saattaa ensimmäisten vuosien aikana joistain kohdista vielä hieman painua, jolloin ennen viimeisen kerroksen päällystämistä voidaan painumia vielä tarvittaessa korjailla. Lisäksi tien käyttöikä urien kannalta pitenee, kun viimeinen päällystekerros tehdään myöhemmin. Päällysteen saumakohdat tuntuvat hienoisena täräyksenä ajaessa. Kehätien siltoihin on kaikki asfalttikerrokset jo tehty, eli niiden kohdalla on myös pienet heiton päällysteessä. Kolmannen päällystekerroksen jälkeen asfaltin tasaisuus paranee nykyisestä, kun kaikkialla on kolme kerrosta, Koski kertoo.