Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikille Nurmijärven yseille löytyy peruskoulun jälkeinen paikka – yhteishaussa noin 500 paikkaa jaossa

Jos nurmijärveläinen nuori haluaa jäädä omalle kotipaikkakunnalleen opiskelemaan peruskoulun jälkeen, niin vaihtoehtona on hakea joko Arkadian yhteislyseoon, Nurmijärven lukioon, Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keudan toimipisteeseen Perttulaan tai Työtehoseuraan Rajamäelle.

Toisen asteen yhteishaussa lukiokoulutuksessa on tarjolla yhteensä 305 paikkaa ja ammatillisessa koulutuksessa yhteensä noin 200 paikkaa.

Kaikkiaan Nurmijärvellä peruskoulunsa päättäviä on tänä keväänä noin 650, mutta Keudan toimialapäällikkö Jaakko Ristolaisen mukaan yhdenkään nuoren ei tarvitse jäädä ilman opiskelupaikkaa, vaan hänen mukaansa Nurmijärven Keudasta löytyy aloituspaikka kaikille halukkaille nurmijärveläisille.

Jos suoraan kevään yhteishaussa ei opiskelupaikkaa saa, niin Keudan Nurmijärven toimipisteessä on tarjolla valmentavaa koulutusta.

– Vaihtoehtoisesti paikkaa voi hakea myöhemminkin, sillä Keudalla on jatkuva haku ja järjestämme ohjauspäivät kerran kuukaudessa, myös kesäkuussa. Meillä on hyvät valmiudet vastaanottaa oppivelvolliset, tehdä osaamiskartoitukset ja laatia siltä pohjalta henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat myös asuinkunnan kesäohjausvastuun aikana, rehtori Anne Mari Leinonen kertoo.

Myös TTS:ltä opiskelupaikkaa voi hakea jatkuvassa haussa, jos yhteishaussa opiskelupaikkaa ei vielä irtoa.

Keuda tarjoaa Nurmijärvellä peruskoulunsa päättäville ajoneuvoasentajan, merkonomin, mediapalvelujen toteuttajan, talonrakentajan, kokin, tarjoilijan, lähihoitajan, sähköasentajan, automaatioasentajan, IT-tukihenkilön, ohjelmistokehittäjän, tietoverkkoasentajan tai elektroniikka-asentajan ammattitutkinto-opintoja.

TTS:lla voi peruskoulun jälkeen puolestaan opiskella metsäkoneen- tai maanrakennuskoneenkuljettajaksi. Molemmista voi valinnaisten opintojen avulla työllistyä myös kuorma-autonkuljettajaksi.

Leinonen ja Ristolainen kehottavat kevään yhteishakijoita tutustumaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti erilaisiin vaihtoehtoihin.

Samalla he kuitenkin muistuttavat, että ensimmäinen valinta ei lukitse opiskelijaa vaan tarvittaessa voi siirtyä toiseen koulutukseen sisäisellä palveluohjauksella.

Myös TTS:n koulutusjohtaja Maarit Tenkula ja opinto-ohjaaja Leena Saarela tietävät, että usein motivaatio opiskeluun löytyy vasta opintojen edetessä ja osaamisen kertyessä. He muistuttavat, että vaihtoehtona voi olla myös työssäoppiminen joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella, jos mieluista opiskelupaikkaa ei tunnu löytyvän.

– Perustutkinnot ovat kattavia kokonaisuuksia ja monen tutkinnon kautta voi työllistyä haaveilemalleen alalle. Opiskelu ei joka tapauksessa pääty näiden opintojen jälkeen, vaan opiskelu jatkuu väistämättä myös aikuisena, eikä mikään koulutus mene hukkaan.

– Ja nyt tässä yhteishakuvaiheessa ei kannata miettiä tulevaa työllistymistilannetta, sillä maailmantilanne elää ja muuttuu kolmessakin vuodessa. Ennemminkin kannattaa haarukoida omia kiinnostuksen kohteita, haluaako työskennellä ihmisten parissa vai teknisellä alalla koneiden parissa.

Toisen asteen yhteishaku 23.2.–23.3.2021.