Nurmijärven uusi lukio hahmottuu pikkuhiljaa – monta asiaa vielä päätettävänä

Nurmijärven Yhteiskoulu tarvitsee lähivuosina laajempaa peruskorjausta tai vanhojen rakennusten uusimista. Samalla kun remonttia suunnitellaan, kartoitetaan mahdollisuutta sijoittaa keskitetty lukio yläkoulun yhteyteen. Riikka Jokinen

Riikka Laine

Nurmijärven lukion tulevaisuus lähtee hahmottumaan tulevan kevään aikana.

Valtuusto päätti joulukuussa keskittää nykyisin kahdessa toimipisteessä toimivan lukion jatkossa Kirkonkylään, mutta muilta osin palveluverkko jäi ratkomatta. Tarkoitus on, että loput palveluverkkopäätökset saadaan tehtyä valtuustossa 27.1.

Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että valtuuston päätösten jälkeen käynnistetään Nurmijärven Yhteiskoulun hankesuunnittelu. Hankesuunnitelmatyö kestää 3–4 kuukautta ja olisi päätöksenteossa loppukeväästä.

Lehtosen mukaan on perusteltua, että NYK:n hankesuunnittelun yhteydessä laaditaan hankesuunnitelma, jossa tarkastellaan lukion mahdollista sijoittumista NYK:n alueelle.

– Tämän jälkeen meillä on lukiovaihtoehdot valmiina ja lukion hankesuunnitelma voidaan viedä hyväksyttäväksi. Lukion hankesuunnitelma saataisiin päätöksentekoon näillä näkymin kesällä tai alkusyksystä.

Lehtosen mukaan keskitetyn lukion suunnittelussa ja päätöksenteossa hyödynnetään viime keväänä tehtyjä hankesuunnitelmia. Niissä on tutkittu vaihtoehtoina lukion rakentamista Krannilan urheilualueen tuntumaan tai Toreeninmäkeen Kirkonkylän päiväkodin paikalle.

– Kun valtuuston päätöksessä lukion sijainti jätettiin auki, ei mikään estä sijoittamasta lukiota mahdollisesti NYK:n yhteyteen, hallintojohtaja Katja Vuorinen vahvistaa.

– Mahdolliseen lukion sijoittumiseen pystytään ottamaan kantaa sitten, kun saamme kaikki hankesuunnitelmat valmiiksi. NYK:n osalta paikka on toki kohtuullisen ahdas ja mahdollinen vanhempien rakennusten suojelutarve voivat vaikuttaa asiaan, Lehtonen sanoo.

Lukion paikasta ja toteutustavasta tulee päättämään valtuusto, sillä kunnan ohjeistuksen mukaisesti valtuusto tekee kaikki yli kahdeksan miljoonaa euroa maksavat hankesuunnitelmapäätökset, ja uuden lukion alustava kustannusarvio on tuplasti yli sen.

Hankesuunnitelman kanssa samanaikaisesti kunta aloittaa rahoitus- ja rakennustapavaihtoehtojen tarkastelun, jotta myös ne olisivat päättäjillä tiedossa, kun lukiosta lopullisesti päätetään.

– NUUKA-ohjelman mukaisesti kaikissa isommissa tilahankkeissa tarkastellaan leasing-rahoituksen mahdollisuutta tai ns. elinkaarimallin käyttöä. Uskon, että lukio on sen kokoluokan hanke, että se varmasti kiinnostaa niitä tahoja, jotka tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat, Lehtonen sanoo.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan myös sivistyspuolella päästään nyt hahmottelemaan lukion tulevaa sisältöä ja painopisteitä, mihin lukiossa keskitytään.

Aloituspaikkojen määrä on Hirvosen mukaan tarkoitus pitää samana, mitä se tällä hetkellä kahdessa toimipisteessä on, ja keskiarvorajatkin pysyvät sivistysjohtajan näkemyksen mukaan ennallaan.

– On selvää, että Hyvinkäälle valmistunut uusi lukio voi vetää puoleensa niitä kenellä on hyvät kulkuyhteydet siihen suuntaan, mutta toisaalta Klaukkalan suunnasta lukiolle tuntuu olevan koko ajan enemmän kysyntää, kun Arkadian yhteislyseon keskiarvorajat ovat nousseet. Siksi aloituspaikkojen määrä tullee pysymään nykyisellä tasolla.

– Se on selvää, että pelkkään etäopetukseen lukion toiminta ei voi jatkossa pohjautua, sillä etäopetusaikana on huomattu kuinka tärkeä yhteisö tämän ikäisille nuorille onkaan.

Muuttuuko lukiopäätös vielä?

Vaikka nykyinen valtuusto päätti joulukuussa keskittää lukion Kirkonkylään, ei silti ole vielä kirkossa kuulutettu, että Nurmijärvellä opiskellaan muutaman vuoden päästä yhdessä kunnallisessa lukiotoimipisteessä.

Lukio-opetus kahdessa toimipisteessä jatkuu tämän hetken tiedon mukaan kevääseen 2025 saakka, koska kunnalla on kesään 2025 asti ulottuva vuokrasopimus Rajamäen lukion väistötiloista Parmacon kanssa. Jouko Lehtosen mukaan keskitetyn lukion tilat on realistista saada käyttöön syksyllä 2025.

Viranhaltijoiden mukaan hankkeen valmistelussa edetäänkin nyt tämän päätöksen mukaisesti.

Samalla he kuitenkin myöntävät, että on teoreettinen mahdollisuus, että uusi valtuusto voisi kumota nykyisen valtuuston päätöksen.

– Emme voi sitoa uuden valtuuston käsiä, vaan uudella valtuustolla on mahdollisuus halutessaan arvioida lukiopäätöstä uudelleen, Katja Vuorinen vahvistaa.

– Peruslähtökohta toki on, että päätöksissä pysytään. Viranhaltijoina noudatamme viimeisimpiä päätöksiä, Jouko Lehtonen sanoo.

Tiina Hirvosen mukaan NYK:n hankesuunnitelman valmistelussa käydään lävitse NYK:iin tulevat tilat ja myös sinne sijoitettavat oppilaat.

– Ja toki maailma ei ole valmis vielä näiden päätösten jälkeenkään, vaan jatkossa tilojen käyttöä arvioidaan vuosittain ja palveluverkkosuunnitelmaa päivitetään talousarviokokousten yhteydessä, Lehtonen muistuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut