Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NUUKA-ohjelmassa esillä Kissankellon allasavustuksen lakkautus – "Toiminta loppuu ilman tukea"

Nurmijärven Onnenkimpale ry on huolissaan Nurmijärven NUUKA-toimenpidesuunnitelmassa 2021–2025 esitetystä Kissankellon uima-allasavustuksen lakkauttamisesta vuodesta 2022 alkaen.

Avustusta maksetaan tällä hetkellä 120 000 euroa vuodessa. Poikkeuksen teki kuitenkin viime vuosi, jolloin avustuksen määrä nousi 150 000 euroon, kun kunnanhallitus myönsi Onnenkimpaleelle loppuvuodesta 30 000 euron lisämäärärahan.

Lisämäärärahaa perusteltiin koronaepidemialla, minkä takia yhdistyksen omistaman altaan kävijämäärä jäi edellisvuotta pienemmäksi ja tulot vähentyivät.

Onnenkimpaleen sihteerin Marja-Liisa Backin mukaan avustuksen poistaminen tarkoittaisi Kissankellon allastoiminnan päättymistä.

– Se tarkoittaisi sitä, että allastoiminta päättyisi kokonaan. Ilman avustusta joutuisimme nostamaan käyntimaksut moninkertaisiksi eikä siinä ole järkeä.

– Kyseessä on uimahalliin verrattava toiminta, jota ei ilman avustusta pystytä ylläpitämään, Back sanoo.

Vuonna 1998 valmistuneen, Klaukkalan Suopolulla sijaitsevan Kissankellon allasosaston toimintaan kuuluvat muun muassa vauvauinnit sekä ikäihmisten, eläkeläisten ja työikäisten vesiliikunta. Erityistoimialana on allasterapia yksilöllisesti ja ryhmille. Allasosastolla tehdään myös Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta yksilöllisenä allasterapiana.

Backin mukaan normaalivuotena allasosastolla on ollut noin 13 000 käyntiä.

Mikäli avustus poistettaisiin, Backin mukaan harkittaisiin altaan laittamista umpeen ja tilan vuokraamista johonkin muuhun käyttöön.

– Onnenkimpaleen muuta toimintaa, kuten tehostettua asumispalvelua ja vuokra-asumista, yrittäisimme tuossa tapauksessa jatkaa normaalisti. Mutta jos allastilalle ei löytyisi vuokralaista, niin meille tulisi paineita asuntojen vuokrien korotuksiin, koska kyseiseen tilaan kohdistuu kuitenkin jonkin verran kuluja, vaikkei se olisikaan käytössä.

Back harmittelee sitä, että Kissankellon uima-allasavustuksen lakkautus on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana useasti keskusteluun.

Hän muistuttaa, että Onnenkimpale teki vuonna 2019 kunnan kanssa 10 vuoden palveluvelvoitesopimuksen, jossa avustus määriteltiin 120 000 euroon.

– Miksi tätä keskustelua ei kuitenkaan käyty silloin, kun edellistä sopimusta tehtiin? hän ihmettelee.

Backin mukaan Nurmijärven edellisen kunnanjohtajan aikana keskustelua käytiin myös siitä, että Kissankellon uima-allasosaston toiminta olisi siirretty Rajamäen uimahallin vastuulle.

– Olemme valmiita siitäkin vaihtoehdosta yhä neuvottelemaan. Se tarkoittaisi sitä, että sama avustus maksettaisiin uimahallille, Back toteaa.

Kunnanhallitus päättää NUUKA-toimenpidesuunnitelmasta 2021–2025 ensi maanantain kokouksessaan. Kissankellon allasavustuksen säilyttämistä koskevan adressin on allekirjoittanut adressit.com-palvelussa yli 430 ihmistä.