Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholin suurkulutus lisääntynyt – mielenterveys- ja päihdepalvelujen ajanvarausajoille jopa 8 viikon jono Nurmijärvellä

Osalla suurkuluttajista alkoholinkäyttö on lisääntynyt entisestään koronan, etätöiden ja sosiaalisen elämän niukentumisen vuoksi.

– Osa alkoholinkäytöstä on siirtynyt ravintoloista kotiin. Päihdeongelman vaikutukset työhön ja ihmissuhteisiin saattavat olla aiempaa dramaattisempia, arvioi mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Marko Poikolainen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä.

Päihdeongelmista kärsivien kynnys hakeutua asianmukaisten palveluiden pariin on samalla kasvanut.

– Se saattaa ennakoida sitä, että koronan väistyessä kasautunut palvelutarve alkaa purkautumaan.

Keusoten mielenterveys- ja päihdepalveluissa vastaanottokäynnit ja puhelut ovat koronavuonna vähentyneet.

– Käyntimäärien laskua selittänee matalan kynnyksen ajanvarauksettomien palveluiden sulut. Valtaosa asiakkaistamme on sopeutunut melko hyvin siihen, että tarjoamme tälläkin hetkellä palvelumme pääosin puhelin- ja videoyhteyksin, Poikolainen kertoo.

Keusotessa mielenterveys- ja päihdepalvelujen ajanvarausajoille odotusajat ovat pidentyneet.

– Ennen korona-aikaa ajanvarausajoille pääsi yleensä 1–3 viikon sisällä. Nyt jonotusaika saattaa olla jopa 8 viikkoa. Tämä tilanne on Nurmijärvellä ja Mäntsälässä.

Poikolaisen mukaan asiakkaille suositellaan matalan kynnyksen ajanvarauksettomia aikoja ja 24H-nettipalvelua.Matalan kynnyksen vastaanotot ovat Hyvinkään H-sairaalassa arkisin kello 8–11 ja Järvenpään Justissa arkisin kello 12–15.