Osalla suurkuluttajista alkoholinkäyttö on lisääntynyt entisestään koronan, etätöiden ja sosiaalisen elämän niukentumisen vuoksi.
– Osa alkoholinkäytöstä on siirtynyt ravintoloista kotiin. Päihdeongelman vaikutukset työhön ja ihmissuhteisiin saattavat olla aiempaa dramaattisempia, arvioi mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Marko Poikolainen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä.
Päihdeongelmista kärsivien kynnys hakeutua asianmukaisten palveluiden pariin on samalla kasvanut.
– Se saattaa ennakoida sitä, että koronan väistyessä kasautunut palvelutarve alkaa purkautumaan.
Keusoten mielenterveys- ja päihdepalveluissa vastaanottokäynnit ja puhelut ovat koronavuonna vähentyneet.
– Käyntimäärien laskua selittänee matalan kynnyksen ajanvarauksettomien palveluiden sulut. Valtaosa asiakkaistamme on sopeutunut melko hyvin siihen, että tarjoamme tälläkin hetkellä palvelumme pääosin puhelin- ja videoyhteyksin, Poikolainen kertoo.
Keusotessa mielenterveys- ja päihdepalvelujen ajanvarausajoille odotusajat ovat pidentyneet.
– Ennen korona-aikaa ajanvarausajoille pääsi yleensä 1–3 viikon sisällä. Nyt jonotusaika saattaa olla jopa 8 viikkoa. Tämä tilanne on Nurmijärvellä ja Mäntsälässä.
Poikolaisen mukaan asiakkaille suositellaan matalan kynnyksen ajanvarauksettomia aikoja ja 24H-nettipalvelua.Matalan kynnyksen vastaanotot ovat Hyvinkään H-sairaalassa arkisin kello 8–11 ja Järvenpään Justissa arkisin kello 12–15.