Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runsas lumimäärä moninkertaistaa autojen vahingot –  pellit rytisevät ahtailla väylillä ja auraajat naarmuttavat kylkiä

Eteläiseen Suomeen kerralla satanut suuri lumimäärä on näkynyt liikenteessä useina onnettomuuksina ja ruuhkina. Sohjoisilla, lumivallien reunustamilla ahtailla kaduilla kohtaamistilanteet voivat olla hankalia.

Vahinkomäärät moninkertaistuvat tällaisina aikoina normaalitilanteeseen verrattuna, toteaa johtaja Tapani Alaviiri vakuutusyhtiö LähiTapiolasta.

– Tyypillisiin lumimyräkän jälkeisiin vahinkoihin kuuluvat aurauskaluston aiheuttamat naarmut ja lommot sekä katolta putoavan lumen aiheuttamat vahingot kadunvarteen pysäköidyille autoille, Alaviiri sanoo tiedotteessa.

Paksut aurausvallit voivat niitä ylittäessä ruhjoa autojen alustoja ja puskureita sekä pakoputkia ja katalysaattoreita.

Varsinkin pienemmillä teillä ja parkkipaikoilla syntyy nyt hankalia ohitustilanteita, kun lumivallit ja sohjo ovat kaventaneet ajoväyliä. Kyljet ja sivupeilit naarmuuntuvat, kun väistetään rinnakkain liian kapeassa kohdassa.

Alaviiri muistuttaa, että pakkasen kiristyessä tuulilasin kiveniskemät kannattaa korjauttaa. Talvella lasi halkeaa kiveniskemän kohdalta helposti, kun lämmityslaite lämmittää rikkoutunutta lasia lasin ollessa kylmä.

Pakkasella myös kääntyvät peilit voivat jäätyä koria vasten -asentoon ja kun ovet aukaisee, niin peilit tai niiden kääntömekanismi voivat vaurioitua avautuessaan.

Liikenteen vahinkotilanteissa autolle aiheutuneet vahingot korvataan lähtökohtaisesti vahingon aiheuttaneen osapuolen liikennevakuutuksesta. Jos tämä ei ole selvillä tai vahingon on aiheuttanut itse, voi korvausta hakea kaskovakuutuksesta, LähiTapiola kertoo tiedotteessa.

Talon katolta lumen pudotuksessa tulevista vaurioista korvausvastuu on lumenpudottajalla. Talon katolta taas esimerkiksi tuulen mukana putoavan lumen tai jään aiheuttamat vahingot mahdollisesti korvataan tapauksesta riippuen kiinteistön vakuutuksesta.

Täpärissä ohitustilanteissa katsotaan vahingon pääsääntöisesti aiheutuneen kummankin osapuolen menettelystä ja korvausvastuu menee usein puoliksi, mikäli kumpikaan osapuoli ei ole pysäyttänyt ajoneuvoaan.

– Näissä tilanteissa oikea tilannenopeus olisikin valttia ja tarvittaessa toisen kuljettajan kannattaa pysäyttää ajoneuvo, jotta sivuutus voi tapahtua vaaratta, kertoo Alaviiri.

Vinkit vahinkotilanteisiin:

- Tarkista aina kolarin toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö.

- Jos tilanne on epäselvä, ota mahdollisuuksien mukaan silminnäkijöiden yhteystiedot ylös. Ota valokuvat tapahtumapaikasta ja vahingoista.

- Älä ota vastaan vahingosta rahallista korvausta onnettomuuspaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienikin vahinko voi aiheuttaa yllättävän suuret korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.

- Kolarin jälkeen voi joutua odottamaan toisen osapuolen vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä ja maksua. Omasta kaskovakuutuksesta voi kattaa ensin korvauskustannukset ja toisen yhtiön korvatessa vahingon takaisin omalle vakuutusyhtiölle saa myös omavastuun takaisin ja bonus palautetaan.