Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

180 000 euron lisäraha opetukseen – kattaa toisen asteen maksuttomuudesta aiheutuvat kustannukset

Nurmijärven sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että se myöntää sivistys- ja hyvinvointitoimialalle 180 000 euron suuruisen lisämäärärahan kattamaan toisen asteen maksuttomuudesta aiheutuvat kustannukset syyslukukaudella 2021.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2020 esityksen oppivelvollisuuden jatkumisesta 18 vuoteen asti. Samalla eduskunta päätti toisen asteen maksuttomuudesta.

Sivistys- ja hyvinvointitoimialalla on arvioitu, että toisen asteen maksuttomuuden aiheuttamat lisäkustannukset kunnan järjestämässä lukiokoulutuksessa syyslukukaudella 2021 ovat 180 000 euroa. Kustannuksista 100 000 euroa kohdentuu aineisiin, tarvikkeisiin ja tavaroihin (oppikirjat ja -materiaalit) ja 80 000 euroa muihin toimintakuluihin (henkilökohtaisten tietokoneiden vuokrat).

Valtio tulee myöhemmin korvaamaan koulutuksen järjestäjille oppivelvollisuuden laajentamisesta aiheutuvia kustannuksia, mutta esimerkiksi Kuntaliiton mukaan uudistuksen toteuttamisen kustannukset on aliarvioitu.

– Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että ainakin osa uudistuksen kustannuksista tulee koulutuksen järjestäjien maksettavaksi, sivistyslautakunnan esityslistassa arvioidaan.