Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esiopetus loppuu yksityisissä päiväkodeissa Nurmijärvellä – muutos voimaan ensi syksynä

Kaikki esiopetus siirtyy Nurmijärvellä kunnalliseksi toiminnaksi ensi syksystä alkaen. Asiasta päätti sivistyslautakunta viime viikon kokouksessaan.

Tähän asti esiopetusta on järjestetty Nurmijärvellä myös yksityisissä päiväkodeissa, mikäli päiväkodissa on ollut vähintään seitsemän esiopetusikäistä oppilasta.

Nurmijärven kahdeksasta yksityisestä päiväkodista kaikissa muissa järjestetäänkin tällä hetkellä esiopetusta paitsi Kirkonkylän Pilke Helmitarhassa ja Touhula Laidunkaaressa. Yksityisten päiväkotien esiopetuksessa on kaikkiaan 71 eskarilaista.

Jatkossa Nurmijärven esiopetusikäisille osoitetaan esiopetuspaikka koulupolun mukaisesti alkuluokissa tai koulupolun mukaisissa esiopetusryhmissä.

Sivistyslautakunnan päätöksen myötä yksityisiltä päiväkodeilta lähtee pois kokonaan yksi ikäluokka lapsia. Yksityiset päiväkodit olisivatkin halunneet jatkaa esiopetusta.

– Yksityisiin päiväkoteihin ohjataan kuitenkin esiopetuksen oppilaiden tilalle alle esiopetusikäisiä lapsia, millä turvataan yksityisten yksiköiden elinvoima, sivistyslautakunnalle valmistellussa vastauksessa todetaan.

Myös yksityisten päiväkotien huoltajat toivoivat, että esiopetus yksityisissä päiväkodeissa olisi jatkunut.

Nurmijärven kunnan kyselyn mukaan huoltajien huolena on erityisesti muutoksen vaikutus perheen arjen sujumiseen, sillä lapsia joutuisi kuljettamaan moneen paikkaan aamuisin, kun lapsen sisarus jäisi nykyisen päiväkotiin ja eskarilainen siirtyisi uuteen paikkaan.

Myös huoli lapsen siirtämisestä uuteen paikkaan mahdollisesti ilman kavereita huolestutti vanhempia. Pelkoa huoltajissa herätti myös se, että miten lapsi pärjää isossa ryhmässä vanhempien lasten kanssa. Osa kyselyyn vastanneista huoltajista totesi kuitenkin, että muutos ei vaikuttaisi mitenkään. Osa vastanneista oli siirtämässä lastaan koulupolkunsa mukaiseen alkuluokkaan.

Sivistyslautakunnan päätöksen taustalla on osin se, että alkuluokkatoimintaa on tarkoitus laajentaa Nurmijärvellä.

Alkuluokassa esiopetuksen ja alkuopetuksen 1. ja 2. vuosiluokan oppilaat opiskelevat yhdessä varhaiskasvatusopettajan ja luokanopettajan ohjauksessa.

– Kun esiopetus järjestetään lapsen koulupolun mukaisissa alkuluokissa, on opetus yhdenmukaista ja tasa-arvoista jokaiselle esiopetuksen oppilaalle, sivistyslautakunnan listalla perustellaan.

Suurin osa alkuluokkatoiminnasta onkin lähtenyt jo Nurmijärvellä liikkeelle.

Sivistyslautakunnan päätöksestä huolimatta kaikki esiopetus ei kuitenkaan vielä ensi syksynä tapahdu alkuluokissa. Erityisesti Klaukkalan alueella alkuluokkia vielä uupuu.

Myös valtuusto ottaa tammikuussa osana palveluverkkopäätöstä kantaa alkuluokkatoimintaan ja sen laajentamiseen.