Sieni-infektio kiusaa Onnentassun kissoja – tauti saatu rajattua karanteenitiloihin – eläinhotelli suljettu helmikuulle

Eläintenhoitaja Susanna Hellevaaran sylissä vielä nimetön kissa odotteli keskiviikkona pääsyä eläinlääkärin tarkastukseen. Ari Peltonen

Pia Herme

Nurmijärvenkin löytöeläimistä vastaavaa Onnentassua koettelee sieni-infektio. Sen tuloksena 13 kissaa on nyt hoidossa ja karanteenissa.

Löytöeläintalo ja eläinhoitola Onnentassuun on tuotu viime aikoina paljon odottavia kissaemoja. Infektioon herättiin, kun yhden pennun ihossa havaittiin punaisia plänttejä. Oireisiin voi kuulua myös karvanlähtö, mutta infektio voi olla myös oireeton.

– Tuolloin kaikki kissat sekä myös muutamat kotia odottavat koirat testattiin. Koirissa ei infektiota ollut, kertoo Onnentassua ylläpitävän Eläinten Auttajien hallituksen puheenjohtaja Ulla Lanu.

Infektion saaneiden hoito on pitkällinen ja lääkitys vahvaa. Myös karanteenitiloja on puhdistettava tarkkaan.

– Hoito kestää kahdeksan viikkoa, viikko lääkettä, viikko taukoa. Lisäksi pitkäkarvaiset kissat pestään erikoisshampoolla kerran viikossa.

Tauti voi levitä muihin eläimiin ja ihmiseen, joten työntekijöillä on sairaita hoitaessaan suojavaatteet.

Onnentassussa oli tautia myös vuosia sitten, mutta sekin saatiin hoidettua.

Kaikki eivät valitettavasti hoitoa kestä. Pari kissaa ajautui niin huonoon kuntoon, että ne saivat eutanasian. Etenkin pentujen suojamekanismit ovat vielä heikot. Lääkittävät kissat vaikuttavat nyt pirteiltä.

Tauti on saatu rajattua karanteenitiloihin.

Varmuuden vuoksi päädyttiin sulkemaan eläinhotelli, joka avattaneen helmikuun puolivälissä. Työntekijöille jää näin aikaa keskittyä sairastuneiden hoitoon. Hotellitilat on omistettu löytöeläimille.

Onnentassu otti yhteyttä myös pari viikkoa ennen tautilöydöstä kissan adoptoineisiin. Heille tarjottiin lääkitystä ja mahdollisuutta palauttaa kissa, jos kissa saisi positiivisen tuloksen.

– Vain yksi kissa oli sairastunut, mutta perhe halusi itse huolehtia sen hoidosta.

Tauti on koetellut Onnentassua myös taloudellisesti, mutta viime vuonna saadun testamenttilahjoituksen turvin tilanteesta selvitään.

Lanu toivoo, etteivät ihmiset päästäisi kissapopulaatioita vapaasti kasvamaan, sillä niin myös taudit leviävät. Ainakin kollit olisi kastroitava.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut