Kirkonkylän jätevedet keskitetään Klaukkalaan? Noin 30 miljoonan arvoinen päätös tehdään pian

1970-luvulta asti palvellut Kirkonkylän jätevedenpuhdistamo on tullut tiensä päähän. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven Kirkonkylän ja Nukarin jätevesien käsittely on siirtymässä Klaukkalaan, jos kunnanvaltuusto hyväksyy kunnanhallituksen esityksen.

Kunnanhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan esittää jätevedenpuhdistuksen keskittämistä Klaukkalan jätevedenpuhdistamolle Nurmijärven Veden johtokunnan esityksen mukaisesti.

Kirkonkylän ja Nukarin alueen jätevesille on joka tapauksessa keksittävä uusi ratkaisu, koska Kirkonkylän 1977 rakennettu jätevedenpuhdistamo on tullut tiensä päähän.

Nyt esitetyssä vaihtoehdossa on tarkoitus rakentaa jätevesiä varten siirtoviemärilinja Kirkonkylästä Klaukkalaan ja laajentaa Klaukkalan nykyistä vedenpuhdistamoa.

Muut esillä olleet vaihtoehdot Kirkonkylän vedenpuhdistamon korvaamiseksi ovat uuden puhdistamon rakentaminen Kirkonkylälle sekä jätevesien puhdistaminen Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Espooseen rakentuvalla Blominmäen jätevedenpuhdistamolla. Blominmäellä käsitellään puhdistamon valmistumisen jälkeen vuonna 2022 ainakin 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta.

Kunnanhallitus päätyi keskittämään Kirkonkylän jätevesien puhdistuksen Klaukkalaan, vaikka tiedossa on, että vaihtoehdon toteuttaminen edellyttää muutosta Klaukkalan puhdistamon ympäristölupaan.

Jätevesihanke tulee olemaan kunnalle kustannuksiltaan merkittävä. Kokonaisuudessa, jossa huomioidaan myös päävesijohto ja Klaukkalan puhdistamolla tulossa olevat saneerausinvestoinnit, investointien yhteenlasketut kokonaiskustannukset liikkuvat 27,3–33,9 miljoonan euron välillä.

Kokonaiskustannuksiltaan Kirkonkylän puhdistamon uudistaminen ja Klaukkalaan keskittäminen ovat samalla tasolla. Blominmäen puhdistamon valinta olisi puolestaan noin kolme miljonaa kalliimpi.

Klaukkalaan keskittämisen etuna on kunnanhallituksen pöytäkirjan mukaan kuitenkin se, että investointia voidaan todennäköisesti Klaukkalan puhdistamolla tehtävien töiden osalta osittain vaiheistaa, jolloin kustannukset jakautuvat pidemmälle aikavälille. Myös henkilöstöresurssien käytössä uskotaan saavan etua, kun toiminta on yhdessä pisteessä.

Puhdistustuloksissa ja ylivuotojen osalta vaihtoehdoissa ei puolestaan todettu juuri eroja.

Osaa asukkaista jätevesien käsittelyn keskittämisessä huolettavat kuitenkin sen vesistövaikutukset.

Kunnanhallituksen taustamateriaalissa myönnetään, että riskinä jätevesien keskittämisessä on sen muita vaihtoehtoja suurempi vesistövaikutus erityisesti Luhtajoessa, jossa Klaukkalan puhdistamon aiheuttama vesistökuormitus kasvaisi nykytilanteeseen verrattuna lähes kaksinkertaiseksi.

Esisuunnitelmassa todetaankin, että vesistövaikutukset saattavat aiheuttaa haastetta ympäristölupakäsittelyssä. Riskinä on, ettei ympäristölupamuutosta myönnetä tai lupamääräykset kiristyvät ja vaihtoehdon kustannukset nousevat.

Siksi kunnanhallitus katsoi, että jos puhdistamon ympäristölupaa ei saada muutettua, tai ympäristöluvan kiristyvät puhdistusvaatimukset nostavat vaihtoehdon investointikustannuksia merkittävästi, niin sitten tehdään päätös korvaavasta vaihtoehdosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut