Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säästölista lyheni kunnanhallituksessa – NUUKA-suunnitelmasta poistettiin useita kohtia

Nurmijärven kunnanhallitus ei halua toteuttaa kaikkia NUUKA-toimenpidesuunnitelmaan 2021–2025 sisältyviä säästöesityksiä.

Kunnanhallitus käsitteli maanantaina NUUKA-ohjelman päivittämistä ja toimenpidesuunnitelmaa.

Alun perin kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti kunnanhallitukselle, että palvelutuotannon sopeutukset tehtäisiin täysin NUUKA-toimenpidesuunnitelman mukaisesti. Kaikkiaan toimenpidesuunnitelmassa on 121 kohtaa, jotka kohdistuvat sekä rakenteellisiin uudistuksiin että suoriin määrärahaleikkauksiin.

Kunnanhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti esittää valtuustolle, että toimenpidesuunnitelmasta poistetaan kokonaan Kissankellon uima-allasavustuksen lakkauttaminen, vapaaehtoisen A2-kielen opetuksen lakkauttaminen, neljän luokanopettajan viran lakkauttaminen, Monikon opistojen vuokra-avustusten lakkauttaminen, perusopetuksen tuntikehyksen leikkaaminen 75 tunnilla sekä yksityistieavustusmäärärahan leikkaaminen.

Näistä toimenpiteistä kunta oli suunnitellut saavansa 774 000 euron säästöt vuodessa. Osa säästöistä olisi toimenpidesuunnitelman mukaan toteutunut vuodesta 2022 alkaen, osa 2023 alkaen.

Lisäksi kunnanhallitus päätti yksimielisesti poistaa NUUKA-toimenpidesuunnitelmasta esitykset yleisöluisteluvuorojen käyttömaksujen ja lasten liikuntamaan käyttömaksujen perimisestä.

Kunnanhallitus poisti myös toimenpidesuunnitelmasta selvitettävän toimenpiteen siitä, että ensimmäisen asemakaavan laatiminen tehtäisiin ainoastaan kunnan omistamalle maalle.

Kunnanhallitus hyväksyi myös keskusten jälkeen yksimielisesti sen, että aikuisten liikuntasalien käyttömaksu korotetaan 15 euroon per tunti.

Kunnanhallituksessa myös äänestettiin useista NUUKA-toimenpidesuunnitelman kohdista.

Äänestyksen 6–5 jälkeen kunnanhallitus poisti suunnitelmasta esityksen alkuluokkien erillisavustuksen poistamisesta.

Lisäksi äänestyksen 7–4 jälkeen toimenpidesuunnitelmasta poistettiin kohta katukunnossapidon mahdollisuuksista ja äänestyksen 8–3 jälkeen kohta liikunta- ja viheralueiden mahdollisuuksista. Alkuperäisessä toimenpidesuunnitelmassa esitettiin, että kunta selvittäisi muun muassa sitä, voisiko talvikunnossapidon laatutasoa laskea. Selvitykseen olisi sisältynyt myös yksityisteiden ulkovalaistus. Liikunta- ja viheralueiden osalta suunnitelmassa esitettiin, että kunta selvittäisi liikuntapaikkojen ja muiden alueiden laatutason vähentämistä ja palveluverkon karsintaa vaiheittain. Nämä kohdat kuitenkin toimenpidesuunnitelmasta poistettiin.

Kunnanhallitus päätti myös äänestyksen 6–5 jälkeen, ettei kotihoidontuen kuntalisästä luovuta, vaan sitä leikataan 200 eurosta 150 euroon kuukaudessa.

Kokouksessa esitettiin myös, että Porkkalan, Slumpin ja Veteraanimajan myynti poistettaisiin toimenpidesuunnitelmasta. Kyseinen kohta päätettiin kuitenkin äänin 8–3 säilyttää.

Kunnanhallitus esittää muokatun toimenpidesuunnitelman 2021–2025 lisäksi valtuustolle, että NUUKA-ohjelman päivittämisestä päätetään talousarviovaltuustossa syksyllä 2021. Valtuusto käsittelee asiaa ensi keskiviikon kokouksessaan.