Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirien kutsumaniminä on paljon ihmisnimiä: Alma, Helmi, Sulo, Hugo... – "labbis" niittää suosiota roturankkauksessa

Suomen Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi odotetusti viime vuonna, liittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa. Rekisteröintien määrä kasvoi 8,3 prosenttia.

– Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen Suomen Kennelliiton tiedotteessa.

Kolmen suosituimman koirarodun kärki pysyi samana kuin vuonna 2019. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia, joita kutsutaan myös lempinimellä "labbis" (2 471), kakkossijalla on jämtlanninpystykorvia (1 411) ja kolmantena saksanpaimenkoiria (1 363).

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu yli 36 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Kymmenen suosituimman kutsumanimen joukossa ovat myös ihmisniminä tunnetut Alma, Helmi, Sulo, Hertta, Martta, Onni ja Elli. Seuraavina tulevat Kerttu, Hilma ja Hugo. Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa, sanotaan tiedotteessa.

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä verrattuna edeltävään vuoteen oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla. Suosiotaan kasvattivat verrattuna vuoteen 2019 yli sadalla rekisteröinnillä labradorinnoutaja, suomenlapinkoira, espanjanvesikoira, dreeveri, karkeakarvainen saksanseisoja, saksanpaimenkoira, lyhytkarvainen saksanseisoja ja tiibetinterrieri.

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 298 rodusta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Viime vuoden rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muusa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Harri Lehkonen toivoo, että uudet koiranomistajat sosiaalistavat koiransa hyvin, ja opettavat niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa. Lehkonen painottaa myös, että on tärkeää pitää koiran rokotukset aina voimassa, vaikkei harrastaisikaan aktiivisesti mitään koiran kanssa.