Nurmijärvi jatkanee osana Keusotea – kunnanhallitus ei pidä eroa käytännössä mahdollisena

Kuvituskuva. Riitta Ketola

Riikka Laine

Nurmijärven kunnanhallitus linjasi keskiviikkona yksimielisesti, ettei Nurmijärvi lähde hakemaan eroa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä. Lopullisesti asiasta on tarkoitus päättää vielä kunnavaltuustossa.

Kunta selvitti mahdollista eroa, koska tuhatkunta nurmijärveläistä jätti marraskuussa kuntalaisaloitteen, jossa kehotettiin kunta irtisanomaan sopimus Keski-Uudenmaan kuntayhtymän kanssa ja ottamaan kunnan alueella toteutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut kunnan itsensä järjestämis- ja toteutusvastuulle.

Lisäksi Maiju Tapiolinna (ps.) ja neljä muuta valtuutettua jättivät toukokuussa valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kunnan tulee selvittää, onko kuuluminen Keusoteen kustannustehokkain vaihtoehto järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Nurmijärvellä.

Kunnanhallituksen mukaan kunnan ei ole perusteltua irtaantua Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toiminnasta.

Perusteluissa vedotaan mm. siihen, että kaksi vuotta toimineen kuntayhtymän toiminta ja palvelujen kehittäminen ovat vielä alkuvaiheessa, ja viime vuoden osalta Keusoten toimintaan on vaikuttanut merkittävästi koronatilanne, joka on vaatinut kuntayhtymän resursseja ja osaltaan hidastanut muuta kehittämistyötä.

Kunnanhallituksen mukaan on selvää, että kuntien Keusotelta edellyttämät säästötoimenpiteet herättävät huolta kuntalaisten keskuudessa. Siksi hallitus linjaa, että palvelutuotannon osalta keskeistä on, että palvelurakenteen ja -toimintatapojen uudistamisesta huolimatta Nurmijärven kunnan asukkaat saavat myös jatkossa laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Kuntayhtymän sopeutustoimia arvioitaessa on huomioitava, että myös Nurmijärven kunnan taloudellinen tilanne on heikko ja kunta joutuu tulevina vuosina sopeuttamaan myös omaa toimintaansa. Mikäli sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin kunnan omana toimintana, niin myös kunnalla olisi vastaava tarve sopeuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaa kuin kuntayhtymällä, kh muistuttaa.

Käytännössä Nurmijärvi voisi irtaantui Keusotesta aikaisintaan 31.12.2022, jos päätös tehdään tänä keväänä. Kunnanhallitus katsoo kuitenkin, että irtaantuminen Keusoten toiminnasta olisi erittäin haasteellinen prosessi. Kh katsoo, että kun irtaantuminen tapahtuisi samaan aikaan hallituksen kaavaileman valtakunnallisen sote-uudistuksen kanssa, ei käytännössä kunnan ole mahdollista ottaa sote-palveluita enää omalle järjestämisvastuulle – mikäli valtakunnallinen sote-uudistus etenee hallituksen esityksen mukaisesti.

Sen sijaan kh katsoo, että omistajaohjauksen systemaattiselle toteuttamiselle on keskeistä saada luotua kunnassa toimivat käytännöt. Samoin myös Keusoten ja kuntalaisten välistä suoraa vuoropuhelua on tarpeen kehittää. Lisäksi kh linjaa, että sote-palveluita koskevissa muutostilanteessa kuntalaisille ja asiakkaille varataan riittävät osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet ennen päätöksentekoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut