Kuka väistää kun lumen täyttämällä kevyen liikenteen väylällä kohtaavat jalankulkija ja pyöräilijä?
Jos jalkakäytävää ei ole edes aurattu, missä voi kulkea? Entä miten toimia koiraa ulkoiluttaessa?
Ajankohtaisia kysymyksiä näin lumisina aikoina. Lisäksi viime kesänä astui voimaan uusi tieliikennelaki, jossa näitäkin kysymyksiä sivutaan ainakin jonkin verran.
– Isoja keskeisiä muutoksia uusi laki ei tuonut, mutta siinä kuitenkin mainitaan erikseen, että ajoneuvojen on annettava turvallinen tila jalankulkijoille, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.
Uuden lain myötä pyöräilijä väistää aina jalankulkijoita eli heille on annettava turvallinen tila ohitukseen. Polkupyörä on laissa selkeästi määritelty ajoneuvoksi.
Kyse on siis yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä. Ja kun pyöräilijä ja koiranulkoiluttaja kohtaavat, pyöräilijän on annettava myös eläimelle riittävästi tilaa. Koiranulkoiluttaja luetaan jalankulkijaksi.
Jos ja kun kevyen liikenteen väylällä on runsaan lumen takia vain kapea kaista kuljettavana, silloinkin pyöräilijän on annettava kävelijälle tilaa. Kävelijän ei tarvitse loikata hankeen.
Jalkakäytävän ollessa niin täynnä lunta, ettei sitä pääse kulkemaan, jalankulkija voi kävellä myös pyörätiellä.
– Silloin pitää kulkea pyörätien reunaa. Ja yleensä on hyvä kävellä vasenta reunaa, Ruutti täsmentää.
Jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat. Lähtökohtaisesti pyöräilijän on käytettävä pyörätietä, jos sellainen on ja muutoin hänen on ajettava ajoradalla. Pyörätie on lähtökohtaisesti yksisuuntainen ja se merkitään lisäkilvellä, jos se on kaksisuuntainen.
Ruutti neuvoo suunnittelemaan kulkureitit niin, että siinä on mahdollisimman vähän väylien ylityksiä. Siksi kannattaa etukäteen katsoa esimerkiksi kumpaa reunaa tai piennarta etenee.
Hän myös muistuttaa vanhasta asiasta, joka lopulta sisällytettiin uuteen tieliikennelakiin. Liikennetilanteiden ennakoinnista on nimittäin pidetty ääntä ja järjestetty kampanjoita jo vuosikymmeniä.
– Ennakointivelvollisuus on tunnistettu jo pitkään ja nyt se kirjattu erikseen lakiin yleiseksi velvollisuudeksi. Ja liikenteessä on myös noudatettava yleistä varovaisuutta ja noudatettava liikennesääntöjä.
Aivan kaikkia ohittamisia ja väistämisiä uudesta tieliikennelaista ei kuitenkaan löydy.
– Eräs henkilö kysyi meiltä, miten jalankulkijoiden keskinäinen kohtaaminen on määritelty. Sitä ei sentään ole laissa erikseen kerrottu, Ruutti naurahtaa.
Ajoneuvolla ajavan, myös pyöräilijän, on väistettävä:
- Muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta, polulta tai vastaavalta vähäiseltä tieltä.
- Muita tienkäyttäjiä tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen.
- Jalkakäytävää tai pyörätietä käyttävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa ylitettäessä jalkakäytävää tai pyörätietä.
- Pihakatua tai kävelykatua käyttäviä tienkäyttäjiä tultaessa pihakadulle tai kävelykadulle taikka ylitettäessä sitä.
Lähde: Tieliikennelaki