Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenjohtaja avaa kunnanhallituksen päätöstä säästöesitysten karsimisesta – kh ei vakuuttunut kaikista NUUKA-esityksistä

Nurmijärven kunnanhallitus ei halunnut toteuttaa kaikkia NUUKA-toimenpidesuunnitelmaan 2021–2025 sisältyviä säästöesityksiä. Kunnanhallitus käsitteli maanantaina NUUKA-ohjelman päivittämistä ja toimenpidesuunnitelmaa.

Kaikkiaan viranhaltijoiden laatimassa toimenpidesuunnitelmassa oli 121 kohtaa, jotka kohdistuvat sekä rakenteellisiin uudistuksiin että suoriin määrärahaleikkauksiin. Näistä osan kunnanhallitus karsi pois heti alkuun yksissä tuumin ja osasta äänestettiin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty (kok.) kertoo, että joidenkin säästökohteiden hyöty keskustelutti kunnanhallituksessa: Onko säästöesitys todellinen säästö vai tulisiko siitä kustannusta kunnalle toisaalla?

Talousjohtaja Ville Rajahalme totesi etukäteen Nurmijärven Uutisten haastattelussa, että jos toimenpidesuunnitelmasta karsitaan useampia taloudellisesti merkityksellisiä toimenpiteitä, silloin paine sopeuttamisessa siirtyy veroratkaisuun ja investointeihin.

Kunnanhallitus päättikin, että NUUKA-ohjelman päivittämisestä päätetään talousarviovaltuustossa marraskuussa jolloin verot vuosittain yleensäkin päätetään.

Räty muistuttaa, että samaan aikaan päätetään investointitasosta.

– Marraskuuhun mennessä kunnassa on ehditty tutkia vaihtoehtoja investoinneille sekä tehdä laskelmia rahoitus- ja toteutusvaihtoehdoista, Räty selvittää.

Räty toivoo, että talouden tasapainottamiseksi ei tarvitsisi korottaa veroja, sillä hän pohtii sen vaikuttavan mm. kunnan houkuttelevuuteen. Hän muistuttaa, että verotusta kiristettiin vain vuosi sitten.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja onkin luottavainen sen suhteen, että säästöjä vielä löytyy NUUKA:n toimenpidelistalla olleista kohteista, joita tutkitaan vielä.

– Tällaisia ovat muun muassa hankintojen ja varastointiin liittyvä kehittäminen sekä tilankäytön ja hallinnollisen työn tehostaminen.

Räty on itse sitä mieltä, että varsinkin kunnallistekniikan investointeja osalta kunta voisi toimia taloudellisesti tehokkaammin.

– Yleisesti investointeja tulee tarkastella entistä tarkemmin, mitä tarvitsee toteuttaa, millä lailla, missä järjestyksessä ja miten.

– Esimerkiksi tiestön rakentamista tulisi tarkastella kaavoituksen kanssa käsi kädessä. Uusia alueita avatessa tulee miettiä, mistä saamme nopeiten suurimman hyödyn kunnalle. Tarvitsemme niin yritys- kun asuntotontteja myyntiin pikaisesti, Räty katsoo.

Räty kiittelee, että viranhaltijat ovat tehneet hyvää ja sitoutunutta työtä NUUKA –ohjelmassa.

– He ovat tuoneet laajasti näkyviksi erikokoiset säästökohteet päättäjille ja kertoneet sekä höytyjä ja haittoja kohteista. Vaihtoehtoisia toteutustapoja tulee vaan tutkia vielä lisää, jotta säästöjä voidaan saada aikaan ilman palvelujen heikkenemistä tai lopettamista.

Valtuusto käsittelee kunnanhallituksen esitystä ensi keskiviikon kokouksessaan.