Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Hus tekee miljoonien arvosta hankintoja kilpailuttamatta – jopa vessapaperin ostot ovat laittomia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on tehnyt miljoonien arvosta hankintoja kilpailuttamatta. Hankintalain vastaisia ostoksia tehdään edelleen, kertoo Yle.

Ylen MOT-toimitus selvitti, onko Hus korjannut tilannetta sen jälkeen kun se sai markkinaoikeudessa tuomion viime vuonna kilpailutusten laiminlyönnistä.

MOT:n saamista asiakirjoista selvisi, että edes kaikkia markkinaoikeudessa sakkoihin johtaneita tuoteryhmiä ei ole saatu korjattua.

Hus oli tehnyt miljoonien arvosta hankintoja kilpailuttamatta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) löysi tutkimuksissaan neljä tuoteryhmää, jotka olivat hankintalain vastaisia.

Kilpailutusten laiminlyönti on paitsi lain vastaista, myös kallista. Häviäjiä ovat veronmaksajat, kertoo Yle.

Lisäksi koronapandemian hoito on räjäyttänyt Husin kilpailuttamattomat hankinnat uusiin ennätyksiin. Kilpailuttamattomia eli suorahankintoja on tehty viime vuonna 250 miljoonalla eurolla.

Suurin hankinnoista on koronatestianalytiikan vuokraaminen Synlab-nimiseltä kansainväliseltä laboratoriojätiltä. Päätöksestä on valitettu markkinaoikeuteen.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan Hus aikoo korjata tilanteen, Yle uutisoi. Hän myöntää, että moni MOT:n tutkimista tuoteryhmistä on edelleen hankintalain vastaisessa tilassa.

Tuominen tuli taloon, kun laittomuudet olivat jo tiedossa.

– Tämä on niitä asioita, mistä olen ollut tosi harmissani. Eihän tuo kivaa ole ollut, että täältä alkaa löytyä tällaisia, kun talikolla pöyhäisee. Mutta nyt näin on ja nämä korjataan kuntoon.

Tuomisen mukaan kilpailutusvelan purku on viivästynyt.

– Korjaaminen on edennyt, mutta ei niin nopeasti kuin itse olisin toivonut, hän sanoo Ylelle.

Hus on suuri ostaja terveydenhuollon markkinoilla. Se hankkii erilaisia tarvikkeita, palveluja ja laitteita miljardilla vuosittain.

Yle kertoo, että kun KKV vuonna 2019 selvitti Husin laittomuuksia, oli yksi tutkituista tuoteryhmistä hyvin arkinen. Kyse oli nimittäin vessapaperista.

Laiton pehmopaperihankinta toi Husille 25 000 euron seuraamusmaksun.

Pehmopapereiden hankintaa ei ole vieläkään korjattu lainmukaisiksi, vaan sen kilpailutus on keskeytetty peräti kahteen kertaan. Erilaisia pehmopapereita ostetaan Husissa 1,1 miljoonalla eurolla vuosittain, Yle kertoo.