Nurmijärven lukio panostaa monin tavoin opiskelijoiden hyvinvointiin – yksi niistä on tsempparin palkkaaminen

Nurmijärven lukiolaiset ovat viimeisen vuoden aikana kokeneet melkoisen myllerryksen, kun turvallisesta lähilukiosta jouduttiin koronapandemian pakottamana siirtymään etäopetukseen ja luokkatilojen oppitunneista verkkoistuntoihin. Vaikka tekniset valmiudet uudenlaiseen opiskelumalliin olivat Suomessa ja Nurmijärvelläkin hyvät, on eristäytymisellä ollut oma vaikutuksensa opiskelijahyvinvointiin.

Pandemia-ajan ja uuden lukiolain Nurmijärven lukion opiskelijoille on kuitenkin saatu lisää tukitoimia. Pysyviä resursseja on lisätty esimerkiksi erityisopetukseen ja opinto-ohjaukseen.

Rehtori Heidi Handolin-Kiilon mukaan monipuolisille opiskelijahyvinvoinnin työkaluille on ollut vuoden aikana tarvetta.

– Olemme saaneet valtion avustusta koronatilanteesta johtuvan opiskelijoiden mahdollisten oppimisvajeiden tukemiseen liittyen. Olemme esimerkiksi palkanneet tällä avulla loppulukuvuodeksi lukiotsempparin opiskelijoidemme tueksi, Handolin-Kiilo kertoo.

Nurmijärven lukiossa poikkeusaikoihin reagoitiin lisäämällä myös muita tehostettuja tukitoimia. Henkilökohtaisen tukiopetuksen, jakotuntien lisäämisen ja tehtäväpajojen lisäksi lukioon on palkattu myös uusia resurssiopettajia.

– He pystyvät esimerkiksi tukemaan abiturientteja ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa, ovat mukana samanaikaisopettajina, pitävät tehtäväpajoja, antavat tukiopetusta ja kaikkea sellaista, Handolin-Kiilo kuvailee.

Etäopiskelun ja harrastustoiminnan vähentymisen myötä arki ei rytmity luonnollisesti.

Psykososiaalisen tuen erityisohjaajana ja tsempparina työskentelevä Tea Varalahti-Saarela on esimerkki lisäresurssista, jota valtion erityisavustuksella saatiin. Varalahti-Saarelan määräaikaisen toimen avulla tasataan poikkeusolojen vaikutuksia Nurmijärven lukion opiskelijoiden tukena.

– Koulutukseltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja ja ammatillinen opettaja ja olen tehnyt erilaisia terveys- ja sosiaalialan töitä. Valtaosan niistä olen ollut nuorten ja nuorten aikuisten parissa terapeuttisissa hoitosuhteissa erikoissairaanhoidossa.

Opetushallituksen hankerahoituksen avulla on tarkoitus tiivistää opiskelijahuoltoa resursoimalla lisätyövoimaa. Tämän avulla mahdollistetaan opiskelijoiden yksilöllisen ohjaamisen saavutettavuutta ja tehostetun tuen tarjoaminen opiskelijoille.

– Tehtäväni tarkoitus on tuoda mielenterveyden asiantuntijuutta oppilaitoksen käyttöön, mikä tapahtuu antamalla konsultaatiota henkilöstölle osallistumalla oppilaitosten yhteisölliseen hyvinvointityön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Poikkeukselliset ajat ovat kuormittaneet myös nuoria poikkeuksellisesti, ja tämä on näkynyt myös Varalahti-Saarelan työn sisällöissä.

– Keskusteluissa nuorten kanssa nousee esiin sosiaalisten kontaktien vähyys tai jopa puute ja siitä nouseva yksinäisyys. Etäopiskelun ja harrastustoiminnan vähentymisen myötä arki ei rytmity luonnollisesti ja muita ihmisiä ei tavata tavanomaisissa arkisissa yhteyksissä, Varalahti-Saarela kertoo.

– Opiskeluun saattaa olla haastavaa kiinnittyä ja vaikka opettajilta saa etäopiskeluun tukea, itseohjautuvuus kuormittaa nuoria.

Näkeekö erityisohjaaja-lukiotsemppari, että vastaavalle työlle on tarvetta myös pandemia-aikojen jälkeen?

– Uskon, että tämän tyyppisellä moniammatillisella yhteistyöllä voidaan ylläpitää ja vahvistaa hyvinvointia oppilaitosmaailmassa. On merkityksellistä ja toimivaa, että tukea on tarjolla matalalla kynnyksellä siellä, missä nuoret ison osan aikaansa viettävät. Yleisesti tiedetään, että mielenterveyshaasteiden varhainen tunnistaminen on tärkeää, Varalahti-Saarela vakuuttaa.

Heidi Handolin-Kiilo on samoilla linjoilla.

– Jatkamme laadukkaiden palveluiden kehittämistä huomioiden ennen kaikkea yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön merkityksen. Hyvinvointitekijöihin vaikuttavaa työtä tehdään laaja-alaisesti yhteistyössä nuorten kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut