Yli puolet suomalaisista (53 prosenttia) kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen. Kolmasosa (33 prosenttia) vastustaa ajatusta, ilmenee kyselytutkimuksesta.
Runsaasti sokeria sisältävien elintarvikkeiden verottamista kannattaa peräti 58 prosenttia suomalaisista ja kolmannes (29 prosenttia) vastustaa. Suolan verotusta kannattaa 43 prosenttia suomalaisista ja 38 prosenttia vastustaa. Rasvaveron kohdalla vastustajia oli enemmän kuin kannattajia: 36 prosenttia suomalaisista kannattaa rasvaveroa ja 45 prosenttia vastustaa.
Tulokset selviävät Soste Suomen sosiaali ja terveys ry:n, Yksi elämä -verkoston ja Terve Paino ry:n teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin kansalaisten asenteita epäterveellisten tuotteiden verotuksesta, myynninedistämisestä sekä kulutustottumuksista tiettyjen elintarvikkeiden osalta, kerrotaan Sosten tiedotteessa.
– Liiallisen sokerin käytön negatiiviset terveysvaikutukset ovat selvästi parhaiten iskostuneet suomalaisten mieliin, minkä vuoksi sokerivero saanee kovimman kannatuksen. Optimaalisessa terveysperusteisessa verotuksessa kuitenkin myös suolan ja kovan rasvan verottaminen olisi tarpeen, toteaa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas tiedotteessa.
Soste ja muut järjestöt ovat esittäneet otettavaksi käyttöön terveysperusteista valmisteveroa, joka ottaisi sokerin lisäksi kriittisinä ravintoaineina huomioon myös elintarvikkeiden suolan määrän ja rasvan laadun. Verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri- tai suolapitoisuuden tai kovan rasvan määrän kasvaessa.
Kuluttajahinnoille tämä tarkoittaisi sitä, että mitä enemmän sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa tuote sisältäisi, sitä enemmän tuote maksaisi. Näin ollen terveellisemmät vaihtoehdot olisivat epäterveellisiä tuotteita edullisempia. Veron tavoitteena olisi myös ohjata elintarviketuottajia valmistamaan vähäsokerisempia, vähäsuolaisempia ja rasvakoostumukseltaan terveellisempiä tuotteita, selostetaan tiedotteessa.
– Tarvitsemme yhteiskunnallisia ratkaisuja lihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien ehkäisyyn. Verotus on yksi ja toistaiseksi vielä hyödyntämätön keino vaikuttaa siihen, että ruokaympäristömme tukisi nykyistä terveellisempiä valintoja, korostaa Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski tiedotteessa.
Taloustutkimuksen kysely toteutettiin marraskuussa 2020 internetpaneelina 1 100 henkilölle.
"Moni taatusti yllättyy" – Uusi palvelu paljastaa ne ruuat, joista suolasi ja sokerisi tulevat
Tämä vakava sairaus on jo jopa 500 000 suomalaisella – taustalla lihavuutta ja alkoholin käyttöä