Nurmijärvi tyytyy hallinto-oikeuden Järvimaa-ratkaisuun – elinvoimalautakunta päättää tonttien kohtalosta

Järvimaan alueella Klaukkalassa oli myynnissä 15 tonttia.
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunta ei aio hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa liittyen Järvimaan alueen omakotitontteja koskevaan päätökseen.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi joulukuun lopulla antamassa ratkaisussaan suurimman osan Järvimaan alueen omakotitonttien luovutuspäätöksistä. Oikeus päätti, että 15 tontista peräti 11 luovutuspäätös kumotaan.

Nurmijärven kunnan maankäyttöpäällikkö Hannu Kujala kertoo, että asiasta keskusteltiin viime viikolla sekä kunnanhallituksessa että elinvoimalautakunnassa.

– Olin jo aikaisemmin ilmoittanut kunnanhallitukselle, että kunnan maankäyttöyksikkö ei tule esittämään valitusluvan hakemista. Lopputulema on siis se, että kunta ei hae valituslupaa.

Kujalan mukaan ratkaisuun päädyttiin muun muassa sen takia, että valitusluvan hakeminen pitkittäisi prosessia entisestään.

– Jo nyt pelkkä hallinto-oikeuden käsittely kesti puolitoista vuotta, Kujala toteaa.

Vielä ei ole varmuutta siitä, miten menetellään niiden 11 tontin osalta, joiden luovutuspäätös oikeudessa kumottiin.

Kujala muistuttaa, että hallinto-oikeuden päätöksen valitusaika on yhä kesken. Sen takia asia ei vielä etene.

Nurmijärven kunnan osalta 30 päivän valitusaika umpeutuu tammikuun lopulla. Osa asianosaisista on saattanut saada hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen vasta tammikuun alussa, jolloin heidän osaltaan valitusaika umpeutuu helmikuun alussa.

Mikäli kukaan ei hae korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa ja hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman, pohditaan Järvimaan omakotitonttiasiaa kunnan elinvoimalautakunnassa.

Hallinto-oikeus katsoi antamassaan ratkaisussa, ettei sen toimivaltaan kuulu antaa määräyksiä tontin arpomisesta tai siitä miten tonttien luovuttamisen osalta on muuten meneteltävä. Näin ollen asia jätettiin kunnan harkintaan.

–  Jos päätös saa lainvoiman, niin meidän täytyy pohtia asiaa ja tehdä esitys elinvoimalautakunnalle, joka lopulta päättää, miten tontit jaetaan, Kujala selventää.

Mahdollista saattaa olla esimerkiksi se, että tontit jollain tapaa arvotaan paperilla ja sähköisesti hakeneiden kesken.

– Se on yksi mahdollisuus. Ensisijaisesti tulee kunnioittaa sitä, että nämä aikoinaan jätetyt tonttihakemukset ovat yhä voimassa. Elinvoimalautakunta tekee kuitenkin tulevaisuudessa päätöksen siitä, onko ratkaisuna arvonta vai joku muu tapa, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan koko tonttihaun uusimiselle ei ole perustetta.

Kunta aikoo kuulla asiassa myös tonttia aikoinaan hakeneita. Kujalan mukaan toiveissa on saada kaikkia tyydyttävä lopputulos.

– Oma toiveeni on se, että saisimme asian ratkaistua siten, että se olisi kaikkien hyväksyttävissä eikä uuteen valituskierteeseen tarvitsisi enää lähteä. Toiveissa on, että saisimme tämän vuoden aikana tontit luovutettua, Kujala sanoo.

Neljän Järvimaan omakotitontin osalta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen eli näiden tonttien luovutuspäätöstä ei kumottu.

Näistä neljästä tontista kuitenkin kahden osalta tontinsaajat ovat peruneet hakemuksensa.

– Jos hallinto-oikeuden päätös jää voimaan, niin me luovutamme nämä kaksi tonttia, jos hakijat ne yhä haluavat. Kahden muun tontin osalta ratkaisusta päätetään myöhemmin elinvoimalautakunnassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut