Hallituksen uusi koronatoimintasuunnitelma korostaa, että rajoituksia pitää tehdä aikuiset ensin -periaatteella.
– Erityisen paljon on kannettu huolta lapsista ja nuorista, millaisen sukupolvikokemuksen he saavat ja mitkä ovat pitkäaikaisvaikutukset, sanoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) tiistai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa.
Esimerkiksi ennen lasten ja nuorten harrastusten rajoittamista pitää päättää tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista.
Lasten ja nuorten harrastuksia rajoitetaan vasta uuden toimintasuunnitelman mukaisella tasolla kaksi ja peruskoulujen etäopetukseen siirtyminen on aivan viimesijainen toimenpide.
– Lasten ja nuorten harrastustoiminta on jo voimassa olleen toimintasuunnitelman mukaan harkinnanvaraista. Loppuvuonna korkeat tartuntaluvut johtivat siihen, että myös lasten harrastustoiminnan rajoittaminen otettiin keinovalikoimaan, sanoi osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä.
Hänen mukaansa alueilta ojn toivottu valtakunnallista ohjeistusta, jotta toimenpiteet olisivat kaikilla leviämisvaiheen alueilla samanlaiset.
Ravintoloiden rajoittamisesta on tulossa uusi hallituksen esitys jo siksi, että nykyiset väliaikaiseksi säädetyt rajoitukset päättyvät ensi kuun lopussa.
– Kiireellisin tehtävä on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Tämähän on juuri tehty, Voipio-Pulkki sanoi.
Muuntoviruksen uhka on saanut hallituksen lisäämään vanhan perus-, kiihtymis- ja leviämisvaihe-luokittelun rinnalle uuden riskiluokittelun. Tällä viikolla tehdyssä hybridistrategian täydennyksessä toimenpiteet jaetaan kolmeen eri tasoon.
Ensimmäisellä tasolla ylläpidetään nykyistä rajoitustasoa leviämisvaiheessa olevilla alueilla, toisessa ohjataan toimenpiteiden laajamittaiseen ja määräaikaiseen käyttöön koko maassa ja kolmannessa ollaan jo poikkeusoloissa.
Ensimmäisellä tasolla pitäisi hallituksen mielestä ottaa kaikilla leviämisvaiheen alueilla pitäisi käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet.
– Olemme jälleen kerran, ehkä vähän kulunuttakin sanontaa käyttäen, veitsenterällä kotoperäisen koronaviruksen torjunnassa, Voipio-Pulkki sanoi.
Hänen mukaansa tällä hetkellä ollaan ykköstasolla.
Toinen taso on Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan puhuttanut eniten. Siinä esimerkiksi otettaisiin käyttöön laajin etätyösuositus ja maskisuositus koko maassa.
– Muistiossa on kuvattu muun muassa kokoontumisrajoituksen henkilömäärän pienentämistä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että olemassa olevat rajoitukset toteutetaan täysimääräisesti.
Toisen tason toimenpiteitä tarvitaan silloin, jos uutta muunnosta löytyy alueellisesti ja lisääntyvästi niin, että epidemian estäminen vaatii välittömiä toimenpiteitä tai jos leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät vähintään puolessa Suomen sairaanhoitopiirejä. Käyttöönotto edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa THL:n arvion jälkeen.
Hallituksen uusikin toimintasuunnitelma koronaviruksen varalta on edelleen suositusperusteista, Voipio-Pulkki korosti.
– Päätökset on tehtävä alueellisten viranomaisten toimesta.
Tasolla kolme ollaan poikkeustilassa.
– Tämä on äärimmäinen toimenpide ja perusteltavissa vain, jos edelliset eivät ole tuottaneet tulosta, Voipio-Pulkki sanoi.
Kolmostasolle voidaan päätyä, jos sairaalakuormitus ylittää kapasiteetin ja muiden sairauksien hoito vaarantuu tai jos tartuntojen jäljitys käy erittäin vaikeaksi tartuntojen suuren määrän takia.
Muokattu 26.1.2021 kello 16.14: Lisätty Satu Koskelan kommentit. Kello 16.22: Päivitetty tiedotustilaisuuden aikamuoto.