Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi kasvomaskin sisällä haisee? – Näin epämiellyttävästä kärystä pääsee eroon

Kasvomaskien yleistyessä moni on yllättynyt siitä, miten pahalta maskin sisällä haisee.

Jos ällöttävä haju ei poistu maskia vaihtamalla tai pesemällä, käry tulee todennäköisesti omasta hengityksestä, kertoo Oral-hammaslääkärien suuhygienisti Reetta Kulmala tiedotteessa.

– Joku on voinut tietämättään kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä jo pitempään, mutta huomaa sen vasta nyt maskia käyttäessään. Oma hengitysilma kiertää maskin sisällä ja nousee sieraimiin aivan eri tavalla kuin ilman maskia.

Hajua aiheuttavat suussa elävät bakteerit, jotka muodostavat epämiellyttävästi haisevia rikkiyhdisteitä. Haisevaa hengitystä aiheuttavat Kulmalan mukaan kolme tekijää: puutteellinen suuhygienia, suun kuivuus tai voimakasaromiset ruoat ja juomat, kuten valkosipuli, maustesekoitukset ja maitotuotteet.

Puutteellisesta suuhygieniasta aiheutuu ientulehdusta ja parondontiittia eli hampaiden kiinnityksen tuhoutumista.

– Yksi ientulehduksen ja parodontiitin monista oireista on pahanhajuinen hengitys, Kulmala sanoo tiedotteessa.

Perusharjaus ei riitä.

Joskus pahanhajuinen hengitys aiheutuu suun kuivuudesta, minkä vuoksi bakteerit eivät huuhtoudu pois. Suu kuivuu eniten yöllä ja siksi aamuhengitys käryää usein pahimmin.

– Jatkuvasti kuiva suu saattaa johtua liian vähäisestä vedenjuonnista, käyttämiesi lääkkeiden vaikutuksesta tai siitä, että tapanasi on hengittää suun kautta. Joskus kuiva suu voi olla merkki diabeteksesta.

Myös kahvi ja alkoholi vähentävät syljentuotantoa ja antavat bakteeteille elintilaa.

Kuinka pahanhajuisesta hengityksestä sitten pääsee eroon? Reetta Kulmala antaa tiedotteessa kolme ohjetta:

1. Huolellinen päivittäinen suuhygienia – ei pelkkä perusharjaus.

– Aidosti huolellinen, päivittäin tehty suun puhdistus on paras keino pahanhajuisen hengityksen välttämiseksi ja hoitamiseksi. Perusharjaus ei riitä. Sähköhammasharja on lähtötaso, mutta sen lisäksi voit käyttää hammaslankaa, kielenpuhdistajaa ja suuvettä.

2. Säännölliset käynnit hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.

– Hammastarkastus olisi fiksua tehdä kerran vuodessa. Tarkastuksessa lääkäri tutkii hampaiden, ikenien ja suun limakalvon kunnon. Säännölliset käynnit auttavat huomaamaan suunterveydessä tapahtuvat muutokset, jotka saattavat oireilla myös pahanhajuisena hengityksenä.

Myös hammaskiven poisto kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa, mutta jotkut tarvitsevat sitä useamminkin.

3. Pastillit ja purukumi kostuttavat kuivaa suuta.

– Jos pahanhajuinen hengitys johtuu suun kuivumisesta, sokerittomat pastillit tai purukumi voivat herätellä syljeneritystä. Myös riittävä vedenjuonti sekä alkoholin ja tupakan välttäminen auttavat suun kuivuuteen.

Kulmala muistuttaa kuitenkin, että pastilli tai suuvesi ovat vain hetkellisiä korjauksia pahanhajuiseen hengitykseen. Aina olisi syytä selvittää, mikä syy hengityskäryn taustalla vaikuttaa. Syyhyn vaikuttamalla korjaus on pysyvin.