Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisessa edelleen vaikeuksia useissa kunnissa – Keusotelle huomautus

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisessa on edelleen vaikeuksia useissa kunnissa, sillä sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeuksien ja vaihtuvuuden takia määräajat eivät toteudu

Kunnat vastasivat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lakisääteiseen lastensuojelun määräaikakyselyyn, joka koski ajanjaksoa 1.10.2019–31.3.2020.

Aluehallintovirasto käsitteli valvonta-asiana niiden kuntien vastaukset, joissa lastensuojelulain mukaiset määräajat olivat ylittyneet. Tarkastelujaksolla korostui pienten kuntien sekä sote-kuntayhtymien erityiset vaikeudet saada rekrytoitua sosiaalityöntekijöitä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimenpiteet kohdistuivat valtakunnallisessa lastensuojelun määräaikavalvonnassa niin, että huomautuksen saivat Askola, Kirkkonummi, Lapinjärven ja Loviisan yhteistoiminta-alue, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Lohja ja Vantaa.

Aluehallintovirastolta huomautus Keusoten lastensuojelulle – erityisesti Järvenpäässä ja Mäntsälässä merkittäviä ja toistuvia ylityksiä

Mikäli määräaikojen ylityksiä edelleen ilmenee, voi aluehallintovirasto ryhtyä tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin.

Henkilöstön vaihtuvuus ja puute heijastuvat suoraan tiedonkulun sekä perehdytyksen ongelmiin kuntien lastensuojelussa. Ne johtavat vuodesta toiseen myös vääriin ja puutteellisiin merkintöihin tietojärjestelmissä ja vaikuttavat osaltaan siihen, että asioita ei käsitellä lain mukaisessa ajassa.

Aluehallintovirasto kiinnitti valvonnassaan erityistä huomiota kuntien tosiasiallisiin toimenpiteisiin sekä siihen, miten edellisen vuoden tarkastelujaksolla tehdyt toimenpiteet olivat vaikuttaneet määräajoissa pysymiseen.

Osassa kunnista ei määräaikojen seurantaan ja lainmukaiseen toimintaan ole tosiasiallisesti panostettu, vaan selvityksissä kerrotaan samoja perusteluja ja toimenpiteitä kuin edellisenäkin vuonna.

Lisäksi havaittiin, että monissa sote-kuntayhtymissä ei ole havahduttu ajoissa haasteisiin, joita kuntien yhdistyminen tuo. Esimerkiksi palvelujen järjestämisen suunnittelussa ei ole huomioitu alueiden erityispiirteitä.

Selvitys: Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut – Koronaepidemia vaikuttanee lapsiin ja perheisiin vielä pitkään

Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa.

Kunnan tai sote-kuntayhtymän on kohdennettava voimavarojaan ja resursseja siten, että asiakkaan asia voidaan kaikissa tilanteissa käsitellä viivytyksettä ja lakia noudattaen. Kunnan tai sote-kuntayhtymän on myös huolehdittava siitä, että tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoitaa virkasuhteessa oleva henkilö.

Lastensuojelaki

Lain noudattamista valvotaan kaksi kertaa vuodessa

THL pyytää kunnilta ja kuntayhtymiltä kaksi kertaa kalenterivuodessa tiedot siitä, miten lastensuojelulaissa säädettyjä määräaikoja noudatetaan. Kyseessä on lakisääteinen määräaikaiskysely.

Aluehallintovirasto käsittele valvonta-asiana niiden kuntien vastaukset, joissa määräajat ylittyvät.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut