Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi sallinee lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumisen – Kunnanjohtaja: Tartuntatilanteen puolesta ei olisi perusteita rajoitusten höllentämiselle

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoi keskiviikkona illalla valtuustoinfossa, että Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä ja Pornainen) päättävät alueen koronarajoitusten – ja suositusten jatkumisesta perjantaina aamulla. Sen jälkeen kunnat tiedottavat omalta osaltaan asiasta.

Mäkelä kertoi samalla, että linjauksista keskusteltiin jo keskiviikkona Keusoten johdon ja alueen kuntien johdon kesken. Tarkempia yksityiskohtia ja tartuntatilannetta tarkastellaan vielä tänään.

Mäkelän mukaan keskiviikkoisissa keskustelussa tultiin tulokseen, että rajoitusten muutoksissa on tarkoituksenmukaista myötäillä pääkaupunkiseudun linjauksia. Pääkaupunkiseudulla Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen päättivät keskiviikkona sallia tauolla olleen lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumisen helmikuun alusta lähtien. Keusoten alueella lasten ja nuorten harrastustoiminta on tauolla nykyisen suosituksen mukaan tammikuun loppuun, mutta ensi viikon alussa voimaan tuleva linjaus selviää siis perjantaina.

Mäkelä kertoo, että Keusoten alueella tultanee seuraamaan pk-seudun esimerkkiä.

– Olemmehan yhtenäistä harrastusaluetta ja lapset sekä nuoret kulkevat harrastusten perässä kuntarajojen yli, Mäkelä kuvasi.

Toisaalta Mäkelä kertoi Keusoten alueen huonosta koronatilanteesta ja siitä, että koronailmaantuvuus on noussut Keusoten alueella viime viikon noin 40:stä 59:een/100 000 /14 vrk.

– Tilanne on huolestuttava ja kertoo siitä, että toisaalta meillä ei olisi tartuntatilanteen puolesta perusteita rajoitusten höllentämiselle.

– Onkin äärimmäisen tärkeää, että nyt kun muuntoviruksia on myös liikkeellä, niin huolehditaan etäisyyksistä ja maskeista entistäkin tarkemmin. Nyt ei ole se aika, jolloin kannattaa järjestää tapaamisia tai kanssakäymisiä muiden kanssa. Rokotusaikataulu on valitettavan hidas, joten sen vuoksi vetoan siihen, että jaksaisimme kaikki tsempata tämän kevään ja nämä vaikeat ajat niin, että selviämme tästä koronasta, Mäkelä sanoo.

Pääkaupunkiseudun linjaus on saanut Suomen hallitukselta runsaasti kritiikkiä.

Mäkelä sanoo Nurmijärven Uutisille, että olisi toivonut pääkaupunkiseudun koronanyrkin keskustelevan asiasta ensin muiden Uudenmaan kuntien johdon kanssa.

– Nyt on haasteellinen aika tehdä muutoksia. Joulun jälkeen olisi ehkä ollut perusteita lasten harrastustoiminnan sallimiselle, mutta nyt kun olemme murrosvaiheessa ja on vaikea ennustaa muuntoviruksen leviämistä ja vaikutuksia, tuntuu vähän uhkarohkealta löysätä rajoituksia.

– Meillä täytyy nyt olla nopeat valmiudet vetää rajoituksia tarvittaessa takaisin, Mäkelä sanoo ja epäilee, että rajoitusten höllentäminen voi johtaa myös valtion nopeampaan tilanteeseen puuttumiseen ja mahdolliseen hybridistrategian toiselle tasolle siirtymiseen.

Mäkelä toivoo, että myös harrastusten järjestäjät pyrkivät nyt tosi tarkkaan huolehtimaan etäisyyksistä, maskeista, ryhmäkoosta ja siitä, etteivät lapset sekoitu ryhmästä toiseen.

– Viime päivien tieto järvenpääläiseltä kuntosalilta lähteneestä tartuntaketjusta on myös erityisen huolestuttava, sillä siellä altistuneiden tartuntaprosentti on ollut todella suuri. Tähän asti altistuneista aika pieni prosentti on loppupeleissä sairastunut, mutta liekö nyt kyse muuntoviruksesta vai mistä, että Järvenpäässä altistuneista moni on sairastunut.