Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto päätti palvelutuotannon sopeutuksista – tästä kaikesta Nurmijärvellä säästetään

Nurmijärven kunnanvaltuusto on hyväksynyt käyttötalouden sopeuttamiseen tähtäävän NUUKA-toimenpidesuunnitelman 2021–2025. Valtuusto päätti asiasta keskiviikon kokouksessaan usean äänestyksen jälkeen.

Vaikka aiemmin kunnanhallitus ja nyt myös valtuusto poistivat säästölistalta kohteita, sisältää hyväksytty toimenpidesuunnitelma yhä kymmeniä kuntalaisten arkeen vaikuttavia säästöjä.

Koulutuspalveluiden osalta kunta muun muassa lakkauttaa yhden rehtorin viran, leikkaa kalustomäärärahaa sekä vähentää työnohjauspalveluiden käyttöä.

Varhaiskasvatuksen osalta kunta luopuu Röykän päiväkodin omakotitalosta, Klaukkalan Viirin vuokratusta kerhotilasta, Kirkonkylän päiväkodista ja Isokallion päiväkodista sekä täyttää päiväkodit tulevaisuudessa vähintään 100–105 prosenttisesti.

Kirjasto- ja kulttuuripalveluiden osalta aiotaan hyväksytyn toimenpidesuunnitelman mukaisesti leikata kirjastoaineiston ja taidehankintojen määrärahoja ja kulttuuripalvelujen kohdeavustuksia, muuttaa museonäyttelyt ilman henkilökuntaa tutustuttaviksi sekä korottaa museon opastusmaksuja ja kopio- ja tulostemaksuja.

Nuorisopalveluiden osalta kunta supistaa kerhotoimintaa ja tapahtumatoimintaa, luopuu Kuusirinteen kerhotilasta sekä Rajamäen metsänkävijöille vuokratusta tilasta. Myös nuorisoyhdistysten avustusmäärärahaa pienennetään.

Liikuntapalveluiden osalta kunta leikkaa kalustomäärärahaa ja muun muassa korottaa aikuisten liikuntasalien käyttömaksuja.

Toimenpidesuunnitelmaan sisältyy myös hulevesimaksun käyttöönotto, uusien kunnallisten maanläjitysalueiden perustaminen sekä tilakeskuksen maksujen ja vuokrien korottaminen.

Lisäksi rakennuslupamaksuja aiotaan korottaa 2,5 prosenttiyksikköä vuosittain. Myös sähköyhtiön maavuokria korotetaan.

Lisäksi kunta luopuu epätarkoituksenmukaisista kiinteistöistä ja tiloista sekä myy Porkkalan ja Slumpin mökit, Veteraanimajan sekä Aitohelmen ja Säästökeskuksen.

Lisäksi kunta aikoo lisätä tonttien vuosittaista myyntimäärää. Valtuuston tekemän lisäyksen mukaan asuntotonttitarjontaa lisätään nopeuttamalla ja joustavoittamalla maanhankintaa maankäyttösopimuksin, konsultteja käyttäen ja yhteistoimintasopimuksin. Lisäksi helpotetaan ja yksinkertaistetaan kaavaprosessia niin lupamenettelyn kuin päätöksenteon suhteen sekä kaavoitetaan omaleimaisia ja houkuttelevia asunalueita esimerkiksi puurakentamista hyödyntäen.

Kunta aikoo myös toimenpidesuunnitelman mukaan ulkoistaa kunnan vaihteen, vähentää sponsorointiavustuksia, lakkauttaa osallistuvan budjetoinnin, minimoida palvelujen oston, karsia määräaikaisen työvoiman määrärahoja sekä rajata työterveyshuollon sairaanhoidon palveluja ja myös osaltaan selvittää tätä. Lisäksi kunnan omaisuutta realisoidaan arviolta 20 miljoonan euron edestä.

Aleksia-liikelaitoksen osalta säästöä haetaan elintarvikkeiden ostojen keskittämisestä ja tuloa ResQ-myynnin lisäämisestä. Lisäksi selvitetään siivouksen laatutason laskemista kouluissa.

Näiden lisäksi toimenpideohjelmaan sisältyy useita selvityksiä. Selvityksiä tehdään muun muassa kunnanviraston tilankäytön tehostamisesta, kunnallisen pysäköinninvalvonnan käyttöönotosta, Monikon, Märkiön leirikeskuksen ja Sääksin kahvion toimintojen uudelleenjärjestelystä, jäähallin kulujen ja tuottojen paremmasta tasapainosta ja joukkoliikenteen palvelutasosta. Lisäksi kunta selvittää yritysalueiden maanhankinnan ja kaavoituksen priorisointia, kunnan omistamien Y-tonttien sekä muiden kunnan omistamien maiden kaavamuutoksia asumiseen.

Osaa säästöistä ollaan jo toteuttamassa, mutta valtaosa toimenpiteistä sijoittuu myöhemmille vuosille. Monet toimenpidesuunnitelman säästökohteet tuodaan myös uudelleen päätöksentekoon siinä vaiheessa, kun niitä ryhdytään toimeenpanemaan.

Valtuusto päätti kokouksessaan myös, että NUUKA-ohjelman päivittämisestä ja vuoden 2022 verotuksesta päätetään ensi syksynä valtuuston talousarviokokouksessa.