Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Nurmijärven koulu- ja päiväkotiverkko kehittyy – suuntaviivat nyt selvillä

Palvelut: Palveluverkkosuunnitelma saatiin vihdoin valmiiksi.

Nurmijärven kunnanvaltuusto sai keskiviikkona lyötyä lukkoon suuntaviivat tulevaisuuden koulu- ja päiväkotiverkoston kehittämisestä.

Valtuusto päätti keskiviikkona mm., että useat Nurmijärven pienet koulut sekä päiväkodit yhdistetään lähivuosina hallinnollisesti isompiin yksiköihin.

Lisäksi valtuusto linjasi, että alkuluokat tullaan keskittämään alakoulujen yhteyteen, eli jatkossa esikoululaiset ovat koulujen tiloissa.

Kouluista eteläisellä alueella Harjulan ja Syrjälän koulut yhdistetään hallinnollisesti keskenään, Metsäkylän koulu yhdistetään Mäntysalon kouluun ja Valkjärven koulu Lepsämän kouluun. Uotilan koulun hallinnollista yhdistämistä puolestaan vielä selvitetään, mihin se olisi luonnollisinta yhdistää.

Ajallisesti valtuusto käytti palveluverkkokeskustelussa eniten aikaa Lepsämän koulun kohtalosta keskusteluun, mutta sitä ei saatu vielä ratkottua, vaan Lepsämän koulun toteutustavasta päättää tekninen lautakunta myöhemmin keväällä. Se kuitenkin linjattiin, että koulu Lepsämässä jatkuu.

Eteläosassa uusia tiloja rakennetaan Urheilupuiston koululle. Urheilupuiston koululle tehdään uudisrakennus, ja koulu laajennetaan 6.–9.luokkien, noin 550–600 oppilaan kouluksi. Urheilupuiston kouluun sijoitetaan jatkossa Klaukkalan ja Lepsämän koulujen 6.luokkien oppilaat. Valtuusto myös linjasi, että koulun suunnittelu aloitetaan mahdollisimman pikaisesti.

Lisäksi Klaukkalaan tehdään 2026– 2027 uusi yksityinen keskustan alueen suurpäiväkoti (10-ryhmäinen + avoin varhaiskasvatus) nykyisen Urheilupuiston koulun paikalle. Samalla luovutaan Isosuon ja Suopolun päiväkodeista sekä Vaskomäen päiväkodin lisärakennuksesta. Sekin toki todettiin, että Suopolun päiväkotia saatetaan kuitenkin tarvita vielä vähän pidempään, jos päiväkotipaikkoja tarvitaan lisää.

Ruotsinkielisen perusopetus ja varhaiskasvatus keskitetään jatkossa Syrjälän päiväkodin nykyisiin tiloihin 2024–2025. Ruotsinkielinen päiväkoti Daghemmet Äppelgården muuttuu suomenkieliseksi päiväkodiksi ja Vendlaskolanin nykyinen tila siirtyy Syrjälän koulun käyttöön.

Lisäksi Havumäen päiväkoti muutetaan Mäntysalon koulun käyttöön ja Aitohelmen päiväkodista luovutaan kokonaan, kun eskarit siirtyvät Klaukkalan koululle. Avoin varhaiskasvatus toteutetaan puolestaan jatkossa päiväkotien tiloissa. Isosuon ja Suopolun päiväkodit, Mäntysalon, Haikalan ja Professorintien päiväkodit, Tähkärinteen ja Riihipuiston päiväkodit, Syrjälän ja Harjulan päiväkodit yhdistetään hallinnollisesti.

Alakoulujen hallinnollisia yhdistämisiä tapahtuu myös keskisellä alueella, jossa Palojoen koulu yhdistetään hallinnollisesti Maaniitun kouluun ja Nukarin sekä Karhunkorven koulut yhdistetään hallinnollisesti keskenään.

Uusia tiloja Kirkonkylässä toteutetaan Nurmijärven Yhteiskoululle, jonka vanhimmat osat uusitaan vuosina 2027–2029.

Maaniittuun päätettiin rakentaa puolestaan tulevaisuudessa varhaiskasvatuksen kampus päiväkodin ja leikkipuiston alueelle. Sinne sijoittuvat kerhotoiminnan tilat, suurempi leikkipuisto ja lähiliikuntapaikka, ja lisäksi alueella on varaus päiväkodin laajentamiselle.

Kirkonkylän päiväkodista päätettiin puolestaan luopua ja tiloja käyttävät eskarilaiset sijoitetaan jatkossa alkuluokkiin koulujen yhteyteen.

Pohjoisella alueella pääasiallinen kehittämisen kohde tulee olemaan Seitsemän veljeksen koulu, jonka vanha osa korvataan uudisrakennuksella 2022–2023. Lisäksi sen jälkeen SVK:n käyttämä Kuntola peruskorjataan ja Rajakaaren tilalle tehdään uudisrakennus.

Myös Rajamäellä oppilaita on siirtymässä alakoulusta yläkoulun yhteyteen, kun valtuusto linjasi, että Rajamäen ja Länsikaaren koulujen 6. lk:t siirtyvät SVK:n yhteyteen rakentuvalle kampusalueelle. Se jäi vielä avoimeksi, tuleeko SVK:n yhteyteen myös nuorisotilat ja kirjasto, sillä valtuusto linjasi, että ne tulee jättää kampusalueelta pois, jos muita ratkaisuja on käytettävissä.

Päiväkotien osalta Tornitien päiväkoti korvataan uudisrakennuksella, ja käyttöönoton yhteydessä luovutaan Isokallion päiväkodista, jos mahdollista.

Kunta on suunnitellut Tornitien päiväkodin toteuttamista yksityisenä päiväkotina, mutta valtuusto linjasi, että jos Tornitien päiväkoti jatkaa kunnallisena, niin Tornitien ja Mutkapolun päiväkodit yhdistetään hallinnollisesti.

Röykässä suunnitelmana on puolestaan luopua Röykän päiväkodin käyttämästä omakotitalosta ensi vuonna. Lisäksi nuorisotilat on tarkoitus sijoittaa tulevaisuudessa koululle ja oppilasmäärän laskiessa suunnitteilla on koulun lisärakennuksesta luopuminen 2030-luvulla.