Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisin onnettomuus on tieltä suistuminen – liikenteessä menehtyi viime vuonna yli 230 henkilöä

Viime vuonna tapahtui 218 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Niissä menehtyi 233 henkilöä.

Onnettomuuksia tapahtui kaksi vähemmän kuin edeltävänä vuonna, ja menehtyneitä oli neljä vähemmän.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan yleisin moottoriliikenteessä sattunut onnettomuustyyppi oli tieltä suistuminen. Suistumisia tapahtui kaikkiaan 72. Toiseksi yleisin oli kohtaamisonnettomuus eli nokkakolari, joita tapahtui kaikkiaan 53. Risteysonnettomuuksia tapahtui 18, joista kolme oli tasoristeysonnettomuuksia.

Alle 25-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat viime vuonna 31 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, mikä on vähiten koko onnettomuuksien tutkintahistorian aikana.

Moottoripyöräilijöiden aiheuttamia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui viime vuonna 11, mikä on puolet vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille sattui kohtalokkaita onnettomuuksia viime vuonna enemmän kuin edellisvuonna.

Liikenneonnettomuuksissa menehtyi 21 jalankulkijaa ja 28 polkupyöräilijää. Jalankulkijoita menehtyi kahdeksan ja polkupyöräilijöitä yksi enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Jalankulkijoiden kuolemat lisääntyivät ensisijaisesti yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Vuonna 2019 tapahtui ennätyksellisen vähän jalankulkijoiden kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, joten onnettomuuksien lisääntyminen vuonna 2020 ei siihen nähden ole poikkeuksellista. Kymmenen vuoden aikavälillä tarkasteltuna jalankulkijoiden onnettomuudet ovat kuitenkin vähentyneet tasaisesti. Pyöräilyn lisääntyessä tulee toimenpiteitä kohdentaa pyöräilijöiden turvallisuuteen, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari arvioi tiedotteessa.

Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet lisääntyivät viime vuonna eniten Pirkanmaalla, jossa tapahtui 23 kuolonkolaria. Se on 16 onnettomuutta enemmän kuin edellisvuonna.

Määrällisesti eniten onnettomuuksia tapahtui Uudenmaan ja Helsingin alueella, yhteensä 48.

Onnettomuudet vähenivät eniten Pohjois-Karjalassa, jossa onnettomuuksia tapahtui viime vuonna viisi, eli yksitoista onnettomuutta edellisvuotta vähemmän.

– Yhden vuoden aluekohtaiset luvut ovat tilastollisesti pieniä, joten satunnaisvaihtelulla on niissä suuri osuus. Siksi yhden vuoden luvuista ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä alueen liikenneturvallisuustilanteesta, liikenneturvallisuustutkija Salla Salenius muistuttaa.