Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusote pärjännyt muuta Uuttamaata paremmin koronassa

Kerava on lähellä Uudenmaan tasoa, Järvenpään tämän viikon luvut poikkeuksellisen huonoja. Tartuntavauhti kasvaa nyt. 13 tartunnalla muuntovirusepäily Keusotessa.

Keusoten alue on tähän mennessä pärjännyt koronan suhteen hyvin verrattuna muuhun Uuteenmaahan. Koronan tämänhetkinen ilmaantuvuusluku on Keusotessa 72, kun se on koko Uudellamaalla 127,3.

Koko epidemia-aikana Keusoten ilmaantuvuusluku ei ole yltänyt Uudenmaan tämänhetkisiin lukuihin. Pahimmillaan ilmaantuvuusluku oli Keusotessa 95,4 joulukuun alkupuolella.

Ilmaantuvuusluku kertoo koronatartuntojen määrän kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden.

Suureen riemuun ei kuitenkaan ole aihetta. Korona etenee Keusoten alueella, ja kuluvan viikon koronatartunnat huonontavat tilannetta.

Keusoten alue täyttää kiihtymisvaiheen kriteerit, ja enenevästi myös leviämisvaiheen kriteereitä. Uudenmaan sairaanhoitopiiri on kokonaisuutena arvioiden leviämisvaiheessa.

Alueen ilmaantuvuusluku ja tapausmäärien nopea nousu täyttävät leviämisvaiheen kriteerit. Positiivisten näytteiden osuus on noin kaksi prosenttia, kerrotaan Keusoten tiedotteessa.

Positiivisten näytteiden määrä on noussut nopeasti.

Pirjo Laitinen-Parkkonen

Järvenpäässä on tämän viikon aikana todettu 27 uutta tartuntaa, vaikka viikko ei ole vielä lopussa. Järvenpään tapausten määrä on suurin tartuntaluku Keusoten alueen kunnissa tämän vuoden aikana.

– Koronatilanteessa Uudellamaalla on nähtävissä nousutrendi, ja sama on nähtävissä Keusoten alueella. Meilläkin positiivisten näytteiden määrä on noussut viikon sisällä nopeasti. Syynä on osaltaan iso tartuntarypäs sisäliikuntaharrastuksissa, mutta myös muita tartuntoja on todettu nyt lisääntyvässä määrin. Tartunnanjäljitys toimii kaikin voimin jotta laajempi leviäminen estettäisiin, , Keusote-kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo.

Ilmaantuvuusluvut ovat kohonneet lähes joka kunnassa. Torstai-iltaan mennessä ilmaantuvuus oli Tuusulassa 94, Järvenpäässä 81, Mäntsälässä 72, Nurmijärvellä 62, Pornaisissa 39 ja Hyvinkäällä 34.

Luvut vaihtelevat viikoittain. Kun kunnassa löytyy merkittävä tautipesäke, se näkyy hetken kunnes tilanne rauhoittuu ja on seuraavan kunnan vuoro.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden aikana uusia tapauksia on kirjattu eniten Keravalla.

Kerava on kaiken kaikkiaan lähempänä Uudenmaan vauhtia kuin Keusote. Keravan ilmaantuvuusluku on 105,4 eli hieman alle Uudenmaan keskiarvon.

Keravalla on alkuvuoden aikana, 4. tammikuuta alkaen, todettu 64 tapausta. Tuusulassa tapauksia on ollut 56, Järvenpäässä 51, Nurmijärvellä 48, Hyvinkäällä 32, Mäntsälässä 23 ja Pornaisissa kaksi.

Luvut kertovat Keusoten osalta tilanteen sunnuntaista 3. tammikuuta torstaihin 28. tammikuuta asti.

Myös muuntovirus uhkaa levitä Keusoten alueelle.

13 positiivisessa koronanäytteessä on tällä hetkellä epäily muuntoviruksessa.

– Tuloksia muuntovirustesteistä emme ole vielä saaneet, Laitinen-Parkkonen kertoo.