Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenteestä napataan kuukausittain satoja luvattomia ajoneuvoja – kaikkiin tapauksiin poliisi ei silti pysty puuttumaan

Liikenteessä jää kuukausittain kiinni 200-300 kuljettajaa, jotka ajavat liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla.

Määrä perustuu Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) tietoihin. Viime toukokuussa narahti noin 470 kuljettajaa ja se oli LVK:n mukaan suurin piikki vuosiin.

Vain osa luvattomista ajoneuvoista jää poliisin haaviin, sillä voimavarat eivät riittää puuttumaan kaikkiin tapauksiin. Teillä liikkuu epälukuinen määrä ajoneuvoja, joiden katsastus on lyöty laimin ja jotka on eri syistä otettu pois liikennekäytöstä.

Poliisi on julkaissut Twitterissä viestin siitä, miten liikenteessä tuli lyhyessä ajassa vastaan ajoneuvoja, joiden ei pitäisi olla liikennekäytössä.

Ylikomisario Sami Hätösen twiitissä olevassa kuvassa näkyy, miten luvattomia autoja on havaittu liikenteessä jopa minuutin tai parin välein.

"Matka Revikalla varustetulla poliisiautolla jaksaa aina yllättää. Töitä riittäisi. Tekijöitä ei", kirjoittaa Hätönen twiitissään. Revika on lyhenne rekisterikilvenlukukamerasta, jollainen on jo vuosia ollut lähes jokaisessa poliisiautossa.

Revika kuvaa rekisterikilpiä ja ilmoittaa esimerkiksi jos ajoneuvoa ei ole katsastettu, se on anastettu tai se on pois liikennekäytöstä.

Revika tuottaa niin paljon syötteitä, että poliisipartiot eivät voi niihin kaikkiin tarttua, toteaa Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto.

– Kiireelliset tehtävät ovat kärjessä eikä esimerkiksi kesken hälytysajon voi puuttua muihin tapauksiin, Kautto sanoo.

Luvaton ajoneuvo voi ajaa vastaan vaikka moottoritiellä, jolloin sen pysäyttäminen käy hyvin vaikeaksi.

– Riippuu ajasta ja paikasta, miten tapauksiin puututaan.

Mitä sitten tapahtuu, kun kamera ilmoittaa poliisipartiolle, että kohdalle on osunut auto, jonka ei pitäisi olla liikenteessä? Rapsahtaako siitä heti sakko kuljettajalle?

Kautto vastaa, että seurausten määrääminen luvattomasta ajoneuvosta kuuluu liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

– Traficom määrää tuhannen euron veroseuraamuksen liikenteestä poistetun ajoneuvon käyttämisestä. Poliisin kannalta kyse on ajoneuvorikkomuksesta, mutta poliisi ei kirjoita sakkoa, koska kahta rangaistusta ei voi määrätä, Kautto selvittää.

Tuhannen euron verolasku napsahtaa melko tylysti, sillä siinä ei eritellä, onko ajoneuvo ollut käytössä pitkään tai vain yhdellä kauppareissulla.

– Myös vakuutusyhtiö voi periä liikennevakuutusmaksun ja mahdollisen kaskon, Kautto lisää.

Revikan nappaamat tiedot eivät siirry automaattisesti Traficomiin, vaan poliisin on ilmoitettava sinne erikseen jokainen tavoitettu luvaton ajoneuvo.

Ajoneuvo voidaan poistaa liikenteestä eri syistä ja Kautto huomauttaa, että se ei suoraan tarkoita, että ajoneuvo olisi vaarallinen tiellä. Katsastamaton ajoneuvo sen sijaan on helposti turvallisuusriski, jos esimerkiksi sen jarrut eivät toimi asianmukaisesti.

– Katsastamattoman ajoneuvon taustalta voi löytyä muitakin ongelmia. Kuljettajalla ei ehkä ole ajo-oikeutta ja muitakin asioita on hoitamatta.