Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntolainojen määrä kiihtyi vuoden loppua kohti, korot painuivat ennätyksellisen alas

Asuntolainoja nostettiin poikkeuksellisen paljon viime vuoden lopulla. Uusien asuntolainojen korot myös laskivat ennätyksellisen alas.

Suomen Pankin mukaan joulukuussa 2020 kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja 1,9 miljardin euron edestä. Se on 460 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko laski ennätyksellisen alhaiseksi ja oli 0,69 prosenttia joulukuussa.

Poikkeuksellinen loppuvuosi asuntolainamarkkinoilla kiritti koko vuoden nostoja, Suomen Pankki tiedottaa. Syys-joulukuussa asuntolainoja nostettiin 13,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Koko viime vuonna uusia asuntolainoja nostettiin 4,5 prosenttia enemmän kuin 2019. Viime vuoden nostot olivat yhteensä 20,4 miljardia euroa.

Joulukuussa asuntolainojen uudelleen neuvotteluja oli Suomen Pankin mukaan normaali määrä keväällä nähdyn piikin jälkeen.

Asuntolainasopimuksia neuvoteltiin uudelleen 980 miljoonan euron edestä, mikä oli alle viidesosa huhtikuussa neuvotelluista lainasopimuksista. Normaali määrä on ollut noin miljardin euron molemmin puolin jo useamman vuoden ajan.

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat edelleen pidentyneet. Viime joulukuussa uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta ja 6 kuukautta.

Yli 29 vuoden takaisinmaksuajat uusissa asuntolainoissa ovat kasvaneet nopeasti. Viime joulukuussa niiden osuus oli 12,1 prosenttia kun vuotta aiemmin osuus oli 6,7 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan runsaat asuntolainanostot, kevään lyhennysvapaat ja pidentyneet takaisinmaksuajat kiihdyttivät asuntolainakannan kasvuvauhtia.

Kotitalouksilla oli joulukuun lopussa kulutusluottoja 16,8 miljardia euroa ja muita lainoja 18,2 miljardia euroa.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli joulukuun lopussa 96,9 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 37,3 miljardia euroa.

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli vuoden lopussa 103,2 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,05 prosenttia.

Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 90,7 miljardia ja määräaikaistalletuksia 3,8 miljardia euroa.